Чакащи с часове представители на секционни избирателни комисии, за да предадат протоколите си от изборите за отчитане от районните избирателни комисии. Случаи на припаднали от изтощение на различни места. Струпване на хора в спортни зали, в каквито масово са разположени районните избирателни комисии, мудно обработване на изборните книжа с резултатите. И предизвестени масови грешки в попълването на протоколите.

Такава - съвсем очаквано - е картинката от през нощта след изборите, която продължава и тази сутрин. Под 40% са обработените досега изборни протоколи. В Пловдив се чуди дори глас на председател на секционна комисия, че вече има настроение за бунт, изсипване на бюлетините от чувалите и запалването им - както заяви въпросният човек пред Нова тв. Още преди вота и от РИК, и от ЦИК, и от "Информационно обслужване" предупредиха, че се очакват забавяния заради дългите протоколи, които освен това са сложни, както и заради големия брой кандидати и оттам - повечето в сравнение с предишни избори числа от преброяването на бюлетините, които трябва да бъдат нанесени и проверени.

Напрежение в зала "Арена Армеец" в столицата - по данни към 6 ч. сутринта са били обработени едва 1/3 от протоколите. Късно снощи имаше и суматоха покрай опит на Мая Манолова да влезе на място - след сигнали, че представители на коалицията - наблюдатели и застъпници, не са били допуснати да следят преброяването на гласовете на база протоколите. 

„Над 90% от протоколите са със сборни грешки. Сложното разпределение на преференциите оказа своето влияние. Също така многото числа, непоследователното вписване и сборуването им също доведе до сборни грешки. За да се прегледат резултатите и да се отстранят тези грешки, това отнема не по-малко от 45 минути. След това отново се връщат в изчислителния пункт, отново трябва да изчакат, за да се прегледат от член на РИК и чак тогава да се прегледат и предадат”, обясни на свой ред Полина Витанова - председател на една от столичните РИК.

В Пловдив първичните протоколи от вота се обработват от РИК за града и областта в палатите на Пловдивския панаир. През нощта жена е припаднала и е била откарата с линейка, друга се е наложило да бъде успокоена с медикаменти, свидетелстват чакащи да предадат своите протоколи. Извън заплахата за крайната мярка с палене на бюлетини, мнозина от още чакащите заплашват просто да зарежат неприетите още книжа и да си тръгнат - защото хората вече повече от денонощие са на крак. 

Закономерно - обяснението за забавянето и опашките по места е в многото грешки в протоколите на СИК, като всеки от документите трябва да бъде преглеждан и поправян, за да бъде приет и това губи време. 

По данни на РИК към 6,30 ч сутринта от 459 секции документите на едва около 170 са били обработени. Но имаше и технически проблем - кратко спиране на тока, оттам на компютрите, на които се въвеждат данните, съобщи бТВ. 

По неофициална информация на Клуб Z не е имало протокол, който да не се поправя.

Напрежение и във Варна - пред и в залата има струпване на хора въпреки противоепидемичните мерки.

„Хора припадат вътре, блъскат се като ръгбисти. Организацията е много на ниво“, казва един от чакащите. По думите му той чака от 3-4 ч. сутринта, като преди това е чакал и в секцията.

И в морската столица от 670 секции в избирателния район 250 още не са започнали да предават документите си. Ясно е, че това ще рече още много часове чакане.

На места хората още чакат в автобуси пред залите за предаване на изборните книжа на СИК. Това значи, че тепърва ще има да чакат още, когато започне подаването на самите документи към преброителните центрове и РИК. Такова е положението например в Бургас. Няма осигурена вода, няма дори и нормални санитарни условия, стана ясно от репортаж на Нова тв.

Напрежение във Враца при преброяването на протоколите. Във физкултурен салон в едно от училищата се стигна до бунт на хората заради бавното им обработване.

Очаквайте подробности