Броени дни преди изборите за нов парламент на 4 април Клуб Z се обърна към водещи социолози и политолози. Какви резултати може да очакваме, кои бяха водещите фактори в тази кампания... Ще публикуваме прогнозите до края на работната седмица.

Първан Симеонов, политолог и изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл“.

Г-н Симеонов, каква бе ролята на кампанията в набирането на електорална тежест за участниците в изборите?

Обичайната. Но трябва да имаме предвид, че кампанията започна още през лятото - с протестите. Затова и сега ни се стори, че почти няма кампания. Просто не можахме да я отличим в общия изнервен политически тон от лятото насам.  

Кой печели и кой губи от здравната и икономическа криза в тази кампания?

Печели май ГЕРБ - при силен коронавирус изчезват другите теми; при слаб вирус - разказва се, че надделяваме, при това с либерални мерки.  

Защо ГЕРБ успя да се задържи на върха?

Защото като цяло българите не сме толкова революционно настроени - заради плавното икономическо подобряване в последните десетилетия ние не се държим както през деветдесетте години. Освен това Борисов е нелош вариант за разните международни фактори. И не на последно място, не се очертава някаква сериозна, голяма, нова алтернатива. Румен Радев би могъл да е такава, но е президент, а не партия.

Как коронапандемията ще се отрази на избирателната активност?

Явно я натиска надолу, но проблемът е, че не я натиска еднакво за различните електорати. По-възрастните изглеждат по-уплашени от вируса, а и за някои от „меките“ електорати може да се оформи още една причина да не отидат да гласуват. Така, най-общо, губи опозицията.    

Кой ще е решаващият фактор на тези избори?

Както си говорихме още в началото на година - вирусът. Както и делението в западния свят, в това число и в България: национално срещу глобално, консервативно срещу прогресивно. В България, разбира се, се наслагва и делението предвидимост срещу промяна. Или Борисов срещу Радев.  

Какво да очакваме след 4 април?

Едва ли нещо може да се изключи. Очаквам креативни решения. Въпросът е доколко раздразнено ще бъде обществото от резултатите. Дали ще поиска най-после успокояване и „да се хванем за зелено“, или ще се възобнови протестният потенциал. Както виждате, за момента знаем въпроса, а не отговорите. И това е добре - в тази непредвидимост.