Дни преди изборите за нов парламент на 4 април Клуб Z се обърна към водещи социолози и политолози. Какви резултати може да очакваме, кои бяха водещите фактори в тази кампания - ще публикуваме прогнозите до края на работната седмица.

Добромир ЖИВКОВ е социолог, управител на агенция "Маркет Линкс".

Каква бе ролята на кампанията в набирането на електорална тежест за участниците в изборите?

В регулярните ни проучвания отчитаме допълнителна фрагментация по време на кампанията, изразяваща се в разширяване на електоралната база на малките партии, поне на декларативно ниво. Седемпартиен парламент не звучи като екзотичен сценарий.

Кой печели и кой губи от здравната и икономическа криза в тази кампания?

Губи цялото общество най-вече с подхранване на националния комплекс, че не можем да взимаме и прилагаме правилни решения, а когато това се случи, то по-често се оказва изолиран случай. Отново сме на незавидни места по важни индикатори, отразяващи управлението на здравната криза. По спад на БВП все още стоим относително добре, но бавната ваксинационна кампания ще ни остави по-дълго в догонваща роля.

Защо ГЕРБ успя да се задържи на върха?

След 10 години управление ГЕРБ успя да изгради много силни мрежи на влияние в администрацията на централно и местно ниво, както и сред бизнеса. Естественият интерес на ГЕРБ е сеташният управленски модел да продължи да работи. Да не пренебрегваме силния политически инстинкт и гъвкавост на премиера Борисов, който устоя на множество кризи като съвсем скоро предстои да се изправи пред вероятно най-голямото си изпитание.

Как коронапандемията ще се отрази на избирателната активност? 

Налице са две противоположни тенденции. От една страна очакваме да се отрази негативно с демобилизиране на част от електоратите и невъзможност на част от българите да гласуват поради карантината. От друга, негативната оценка на гражданите за управлението на кризата с COVID-19 има потенциал да мобилизира протестен вот на финалната права.

Кой ще е решаващият фактор на тези избори? 

За мен все пак остават споменатите два - протестният вот, акумулирал енергията на миналогодишните протести, но с възможен силен импулс от здравната криза, и/или демобилизацията на електоратите.

Какво да очакваме след 4 април? 

В сегашната ситуация има твърде много фактори с трудно оценим ефект върху изборния резултат. Възможните сценарии са значително повече от тези при предишни изборни кампании. Въпреки това ще бъдем свидетели на значително преструктуриране на политическото представителство, вероятно със силно фрагментиран парламент и нестабилна управленска формула.