България направи 0:0 срещу Северна Ирландия в световна квалификация в Белфаст. Това е първа точка за селекцията ни в групата след загубите от Швейцария и Италия в предишните дни.

В добавеното време Димитър Илиев можеше да донесе победа с удар с глава след центриране от корнер. Домакините обаче създадоха ситуации по-рано, уцелиха греда преди почивката.

Треньорът Ясен Петров заложи на четирима дебютанти днес, а средната възраст на стартовите 11 падна значително. За първи път националния екип облякоха вратарят Даниел Наумов, защитниците (и близнаци) Петко и Андреа Христови и Антонио Вутов - все млади състезатели.

Те всички се справиха добре, особено вратарят - записал добри намеси, и бранителите. Христови и Валентин Антов действаха като централни защитници и заслужават добри думи.

Това е пето поредно гостуване, в което България не вкара гол, а вече в 11 официални мача тимът ни е без победа.

В Белфаст "лъвовете" изиграха най-добрия си от трите двубоя - не само заради резултата. Поне се "сбиха", както често обича да казва Петров. Футболистите се вложиха и раздадоха. Справиха се добре в дефанзивен план, не толкова в офинзивен, но за втория се иска по-голяма класа, каквато българският футбол в момента не притежава, най-вече като индивидуалности.

Освен дебютантите, България днес имаше трима капитани, което не се случва често. С лентата започна Георги Костадинов, при смяната си заради контузия в края на полувремето я отстъпи на Десподов, а след това я пое Димитър Илиев.

Домакините опитаха да наложат натиск от първите минути, но съставът ни се справяше добре. В 21-ата Далас (от "Лийдс") удари греда.

Северноирландците засилиха натиска след почивката и Наумов трябваше да се намеси в 47-ата. С течение на времето нашите отблъснаха щурма. Домакините продължиха да атакуват, шутират и центрират, но без успех.

В добавеното време Илиев стреля с глава, но този път Пийкок-Фарел демонстрира блестящ рефлекс. Малко след това България направи отлична контра, но завършекът не бе добър. 

Равенството е заслужен резултат. 

Съставът: Даниел Наумов, Петко Христов, Валентин Антов, Андреа Христов, Момчил Цветанов (73-Петър Занев), Ивайло Чочев, Антонио Вутов (46-Димитър Илиев), Георги Костадинов-капитан (43-Петър Витанов), Георги Йомов (72-Бирсент Карагерен), Кирил Десподов, Андрей Гълъбинов (73-Атанас Илиев).

В другия мач от групата Италия победи Литва с 2:0 като гост и води в групата с 9 точки от три мача. Квалификациите продължават наесен.