Селекционерът на националите Ясен Петров призова медиите и запалянковците да държат виновен и отговорен него за играта и резултатите на отбора. Но да са по-добронамерени към футболистите и да ги щадят. Най-малкото - той е човекът, поел отговорността.

Петров даде пресконференция ден преди мача с Италия на стадион "Васил Левски" - втори в световните квалификации. В четвъртък България загуби от Швейцария с 1:3, като получи три гола в първите 13 минути.

Пловдивчанинът отново бе във ведро настроение, опита да се шегува и да е самокритичен, но същевременно подчерта, че вече гледа напред, продължава да вярва в избраниците си и да е на тяхна страна. Не е мигнал след поражението, гледал е срещата няколко пъти.

Не би променил нищо като подход и тактическа схема за двубоя с "часовникарите".

"Не беше приятно, върху нас се изви истинско торнадо, започна Петров, който години наред работеше в Китай, а преди това в няколко български тима. -

За първи път в живота ми се случва такова нещо, по едно време мислех, че отиваме на голям резултат, на рекорд. Няма да се оправдаваме. Хареса ми реакцията през второто полувреме и това е нещото, върху което искаме да стъпим за мача с Италия и въобще за бъдещето.

Те искаха да ни разгромят, не е вярно това, което дочух, че били спрели. Съдя по начина, по който техният треньор ги надъхваше и им даваше указания.

Ние имахме три тренировки преди този мач. Не сме магьосници. Но нека виновникът да съм аз.

Защо стана така? Излязохме може би пренавити или прекалено респектирани. Не съм давал указания да сме прибрани в глуха защита. Исках да сме доста по-напред, да пресираме в средата на терена, да се "сбием". През второто полувреме донякъде се получи."

Ясен Петров изтъкна това, за което се говори в последните дни в България - швейцарския футболен модел. Той припомни, че преди 17 години в алпийската страна е стартирала програма за развитие на играта, на която се берат плодовете. Сегашният национален отбор е заедно от седем години, а неколцина в него са световни шампиони до 17 г. И на терена се разбират "без да се гледат и само по звук", както се изрази селекционерът.

Той разполага с въпросната концепция в компютъра си, както и с тези на страни като Нидерландия, Белгия и т.н. Не пожела да говори дали подобна може да се реализира в България и защо не е станало досега.

"Аз нося отговорността за тази продукция. В момента това са ни футболистите и аз заставам зад тях. Винаги ще е така, продължи треньорът. -

Не искам да играят за мен, те играят за това лъвче (посочи лъва от герба на анцуга си, бел. ред.), пък и за себе си. Този отбор има нужда от подкрепа. ОК, може да не подкрепяте, но поне изливайте гнева и критиките си върху мен.

Трябва ни време. Пред вас не стои Магьосникът от Оз. Който смята, че може за четири тренировки да промени нещата коренно, да заповяда. Опитваме да вдъхнем кураж на отбора, който е доста неуверен в себе си след години на насполуки. Искам играчите да са по-силни психически, по-стабилни. Това е главният ни стремеж."

Тук се намеси Андрей Гълъбинов, който най-вероятно утре ще излезе като титуляр. Той ще е една от промените в състава. Таранът познава отлично италианския футбол, той облича екипа на "Специя" в Серия А. Вече от 15 години е на Ботуша.

"Не може цялата вина да е на селекционера, каза той. - Той я пое, но не е така. Влязохме плахо в мача, но след края му не бяхме унили, казахме си, че трябва да извлечем поуки и да се представим по-добре в следващия мач."

Петров увери, че подходът за сблъсъка със "скуадра адзура" ще е различен. Той ще направи няколко промени в стартовите 11, не само с Гълъбинов. Почти призна, че ще заложи в защита на Валентин Антов, който е в "Болоня" от зимата. А ако е здрав, ще излезе и Кирил Десподов, все още собственост на "Каляри". Крилото вкара гола във вратата на Швейцария, но получи травма в глезена и бе заменен.

Петров вярва, че събитията могат и да се обърнат, послужи си с метофора за военни действия от думата "блицкриг", какъвто са ни устроили швейцарците по думите му.

Гълъбинов изрази надежда Италия да ни подцени, но той поне не вярва това да стане. Запознат е с класата на вратаря на "Милан" Джиджо Донарума, ала е уверен, че може да му вкара гол.