Нова цена на газа от 1 април няма да има - заседанието на КЕВР, което трябваше да е днес, за да се вземе решение, се отлага. Причината - удължената вчера с незнаен срок проверка на държавното дружество “Булгаргаз” от принципала му - Министерството на енергетиката. Тя бе назначена миналата седмица, след като стана ясно, че общественият газов доставчик иска 13% ръст на цената спрямо тази през март, а заявката бе леко занижена в доклада на регулатора. Краен срок за завършването й няма или поне не е съобщен.

КЕВР трябваше (по закон и методика) да одобри окончателно днес цената на природния газ за месец април. Имаше насрочено закрито заседание по темата.

Разчетите на обществения държавен доставчик показват, че синьото гориво за крайни потребители трябва да поскъпне с 13 % спрямо март и да достигне 32,32 лв./MWh, след анализ на предоставените от обществения доставчик отчетни данни за всеки ценови период през 2020 г.

На откритото обсъждане на 25 март КЕВР предлоли малко по-леко поскъпване - до  32,09 лв./MWh  (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) - на база анализ на представените от „Булгаргаз“ данни и документи и след направени изчисления съгласно ценовия модел. За сравнение цената за март бе 28,64 лв.//MWh без данъци и такси за достъп и пренос през газовата мрежа. 

Това на практика би значело природният газ да е с 13 % по-скъп и решението за това да се вземе само 3 дни преди парламентарните избори на 4 април. В рамките на предизборната кампания, а и преди това управляващите, в това число и министър-председателят, периодично припомнят как благодарение на постигнатите договорки с "Газпром" (откъдето България все така получава огромната част от доставките на синьо гориво за вътрешния си пазар - б.р.) било постигнато намаление на цената с 50%. То обаче бе за минал период.

На база на новите договорености с руския държавен газов мастодонт и формулата, по която се изчислява цената, бе променена. В нея вече влиза и компонент, свързан с цените на газа на европейските борси. А те в настоящия период от годината са по-високи, като поскъпват и алтернативните горива като газьол и мазут - с около 28%, което пък влияе на петролния компонент при формирането на крайна цена - както става ясно от изявление на шефа на "Булгаргаз" Николай Павлов. 

Ден след откритото заседание на КЕВР по темата, Министерството на енергетиката обяви, че ще прави пълна проверка на разчетите и дейността на "Булгаргаз"(на което е принципал). Вчера пък съобщи официално, че срокът на проверката се удължава - в това число и за реализираните приходи и отчетените разходи, както и отражението им върху предложената от обществения доставчик цена на природния газ за месец април тази година. Мотивът - допълнителното време (неясно колко) за преглед на предоставената от дружеството информация, извършване на съответните анализи, констатации и изводи се налага поради големия обем на информацията, както и периода, който следва да се провери - цялата 2020 г.

Всъщност още на 25 март се разбра - от откритото заседание на КЕВР и последвалото съобщение от него, че след извършен анализ, изготвен въз основа на представените от „Булгаргаз“ ЕАД данни и документи и след направени изчисления съгласно ценовия модел, регулаторът установява положителна разлика в годишен аспект за 2020 г. между прогнозните и отчетните разходи за доставка на количества природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. На тази база предложи заявените от "Булгаргаз" цени за април месец да бъдат намалени - с 23 ст. 

На 1.04.2021 г. „Булгаргаз“ ЕАД ще представи в КЕВР актуализирано заявление с отчетна информация към 31.03.2021 г. за цените на пазарните индекси на европейските газови хъбове, както и информация за средномесечния обменен курс за конвертиране на евро в щатски долари за месец март 2021 г., се казва още в резюмето от заседанието на регулатора от миналата седмица. А решение за цената окончателно трябваше да се вземе днес.

Въпросът бе дали "Булгаргаз", която в момента подлежи на удължена проверка от принципала си, ще внесе въпросното актуализирано заявление, какво ще пише в него и ще вземе ли КЕВР решение за поскъпване на синьото гориво. От година насам цените на природния газ се изчисляват и съответно приемат от комисията месец за месец - по спомената вече нова ценообразуваща формула.

Липсата на определена цена за новия месец няма да е прецедент. На 1 септември 2020 г. в разгара на протестите с искане на оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, министърката на енергетиката Теменужка Петкова безпрецедентно нареди на газовото дружество да оттегли заявлението си за поскъпване на газа - тогава с 20 на сто. Тогава също бе започната проверка и нямаше цена на газа, а резултатът - хаос с фактурирането на продадените от "Булгаргаз" количества газ, припомня "Медиапул".

В крайна сметка 13 дни по-късно Петкова се увери, че изчисленията на държавния обществен доставчик са верни и газът си поскъпна. Просто с малко закъснение.