Министерството на енергетиката реши да започне проверка на дейността на държавното дружество „Булгаргаз“. Решението за това идва буквално ден след като от „Булгаргаз“ поискаха шоково поскъпване на цените на природния газ от първи април. Очевидно от МЕ сега опитват да намерят начин да намаляват увеличението, което, ако бъде прието от Комисията за енергийно и водно регулиране, ще се случи само 3 дни преди провеждането на парламентарните избори. 

Като оправдание за проверката се използва фактът, че КЕВР откри, че газовото държавно дружество е надвзело приход през 2020 година. Не се споменава точно колко е той, но по закон КЕВР може да намали исканата от „Булгаргаз“ цена за съответния месец с надвзетото. Така сега основното предложение е вместо цената за газа от април да е 32,32 лв. на мегаватчас, той да струва 32,09 лв. за мегаватчас. Именно и заради това днес от МЕ казват, че ще се проверяват „в това число реализираните приходи и отчетените разходи, както и отражението им върху предложената от обществения доставчик цена на природния газ за месец април тази година“.

Не е много ясно колко точно очакват да могат да свалят цената от МЕ, но решението на КЕВР трябва да бъде взето на първи април, така че остават няколко дни, в които експертите на министерството да разбулят мистерията. 

Иначе - цената на природния газ в момента е 28,64 лв. за мегаватчас. Дори с намаляването на исканото поскъпване, цената за април ще бъде най-висока от март 2020 г. Тогава бяха предоговорени условията по договора с „Газпром“ за доставка на синьо гориво за България и във формурата за изчисление на цената беше включена пазарната компонента. През март 2021 г. на международните борси природният газ поскъпна с около 20% - до 18 евро на мегаватчас. А това тегли и цената за България нагоре след промяната във формулата.