Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Министерството на енергетиката реши да започне проверка на дейността на държавното дружество „Булгаргаз“. Решението за това идва буквално ден след като от „Булгаргаз“ поискаха шоково поскъпване на цените на природния газ от първи април. Очевидно от МЕ сега опитват да намерят начин да намаляват увеличението, което, ако бъде прието от Комисията за енергийно и водно регулиране, ще се случи само 3 дни преди провеждането на парламентарните избори. 

Като оправдание за проверката се използва фактът, че КЕВР откри, че газовото държавно дружество е надвзело приход през 2020 година. Не се споменава точно колко е той, но по закон КЕВР може да намали исканата от „Булгаргаз“ цена за съответния месец с надвзетото. Така сега основното предложение е вместо цената за газа от април да е 32,32 лв. на мегаватчас, той да струва 32,09 лв. за мегаватчас. Именно и заради това днес от МЕ казват, че ще се проверяват „в това число реализираните приходи и отчетените разходи, както и отражението им върху предложената от обществения доставчик цена на природния газ за месец април тази година“.

Не е много ясно колко точно очакват да могат да свалят цената от МЕ, но решението на КЕВР трябва да бъде взето на първи април, така че остават няколко дни, в които експертите на министерството да разбулят мистерията. 

Иначе - цената на природния газ в момента е 28,64 лв. за мегаватчас. Дори с намаляването на исканото поскъпване, цената за април ще бъде най-висока от март 2020 г. Тогава бяха предоговорени условията по договора с „Газпром“ за доставка на синьо гориво за България и във формурата за изчисление на цената беше включена пазарната компонента. През март 2021 г. на международните борси природният газ поскъпна с около 20% - до 18 евро на мегаватчас. А това тегли и цената за България нагоре след промяната във формулата.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.