Президентът на САЩ Джо Байдън се очаква да обяви днес в Питсбърг гигантски план за инвестиции в инфраструктура и в човешки капитал, който да вдигне Америка на крака след дълбоката рецесия, в която я хвърли корона кризата.

Планът предвижда $2 трилиона капиталовложения само в т. нар. твърда инфраструктура - транспорт, водоснабдяване, здравни системи и широколентов интернет. Но той включва и социални грижи за възрастните хора, иновации, изследвания и развитие, според запознати с проекта, цитирани от Асошиейтед прес днес.

Във втората му фаза инвестициите могат да се удвоят, съизмервайки се с тези, извадили САЩ от Голямата депресия (1929-34 г.) с "Новия договор" на президента Франклин Делано Рузвелт или с "Великото общество", програмата за борбата с бедността на президента Линдън Джонсън през 60-те години на миналия век.

Байдън смята да финансира плана си с типичното средство на неговата (и на двамата му имените предшественици) Демократическа партия - повишаване на данъците. Той възнамерява да повиши ставката на корпоративния данък на 28% от 21%. Така той анулира намаляването на данъците, с което предшественикът му републиканец Доналд Тръмп стимулира здрав икономически растеж и рекордно ниска безработица в годините преди пандемията.

Президентът ще се стреми да прокара пакета през Конгреса с двупартийна подкрепа, но АП отбелязва, че републиканците отсега са отрицателно настроени, изтъквайки неговата висока финансова цена.

Планираните разходи се очаква да бъдат направени за осем години и да бъдат платени с по-високи данъци през идните 15 години. Повишенията биха засегнали главно високодоходните групи и биха пощадили нискодоходните. 

Амбициозният план цели да направи инвестиции в поколения американци и в инфраструктурата, да съживи промишлеността на страната, да се бори с климатичните промени и да държи САЩ конкурентоспособни на Китай, според представители на администрацията, цитирани от АП.

Белият дом поставя ударение върху спешността на плана и администрацията работи открито да спечели широка подкрепа за него, за да бъде той приет до лятото, предаде агенцията.

По думите на говорителката на Белия дом Джен Саки планът "не е само да модернизираме нашите пътища, нашите железници и нашите мостове, но да построим инфраструктурата на бъдещето". Тя посочи като примери достъпа до широколентов интернет и “нуждите в домовете на хората и в общностите".

Планът е отделен от спешния пакет от помощи за засегнатите от пандемията на стойност $1,9 трилиона, който Конгресът прие само с гласовете на демократите по-рано тази година.

Инфраструктурата дава на Байдън възможност да успее по въпрос, където двамата му предшественици - Барак Обама и Доналд Тръмп - дадоха големи обещания, които никога не бяха изпълнени, отбелязва АП.