Американският президент Джо Байдън предупреди, че Китай „ще изяде обяда ни“, ако Америка не увеличи инфраструктурните си разходи.

След двучасов телефонен разговор с китайския си колега Си Цзинпин вчера Байдън обсъди с група сенатори необходимостта от  надграждане на инфраструктурата в САЩ, предадоха световните медии.

„Ако не се раздвижим, те ще изядат обяда ни“, е казал президентът Байдън на сенаторите, цитиран от Би Би Си. „Те инвестират милиарди долари, занимавайки се с редица въпроси, свързани с транспорта, околната среда и редица други неща. Просто трябва да се забързаме.“

В предизборната си кампания Байдън обеща да вложи $2 трилиона долара през четирите години на мандата си в инфраструктура за чиста енергия.

В разговора със Си Байдън постави остро проблемите за човешките права в Китай, за нелоялните му търговски практики и за репресиите срещу опозицията в Хонконг, но в отговор Си също твърдо го предупреди, че конфронтация между Пекин и Вашингтон би била катастрофална и за двете страни.

Докладът за глобалната конкурентоспособност на Световния икономически форум за 2019 г. класира САЩ на 13-о място по качество на инфраструктурата. Те бяха на пето място по този показател през 2002 г.

От 2005-а до 2019 г. икономиките с ниски и средни доходи са получили 83,4% от общо $815,3 милиарда, които Китай е инвестирал в инфраструктурни проекти по света. Държавите с високи доходи, главно в Северна Америка и Европа, са привлекли 62,1% от китайските преки инвестиции в икономиките в чужбина, които са били на обща стойност от $1,23 трилиона. Данните са на Американския предприемачески институт American Enterprise Institute)  и на фондация „Херитидж“ (Heritage Foundation).

Строеж на нова жп гара в Пекин. Снимка АП / БТА

Особено активен е Китай в Африка, където той днес е търговският партньор номер едно. Общият му годишен стокообмен с континента достига почти $200 млрд., в сравнение с $1 млрд. преди 30 години. 

Очаква се населението на Черния континент от 1,3 милиарда души да се удвои до средата на този век, като в момента 60 на сто от него е под 25-годишна възраст, а средната възраст е 20 години. Това означават изобилна и евтина работна сила и бързо растящ потребителски пазар. 

Освен че бързо расте, Африка и бързо се урбанизира. Селското население се стича към растящите градски центрове. Статистиците очакват градовете да дават четири пети от прираста на африканското население през 2050 г. След пет години на Черния континент ще има 100 града с население равно, или по-голямо от 1 милион души.

По оценки на сп. „Уърлд файнанс“ и на Африканската банка за развитие общите финансови нужди на африканските страни за изграждане на инфраструктура ще варират между 68 милиарда и 170 милиарда долара годишно. В момента Китай има 40-процентов дял в инфраструктурния пазар на континента, докато дяловете на бившите колониални сили намаляват под 35% според американското бизнес списание „Форбс“.