Над 500 мирни граждани са били убити от силите за сигурност в Мианма след преврата на 1 февруари, където въоръжените бунтовнически фракции заплашват да се присъединят към протестите срещу хунтата, ако кървавата баня продължи, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Генералите в Мианма остават глухи за порицанията и санкциите на Запада и продължават репресиите, за да спрат продемократичните протести и стачките, които разтърсват страната след преврата срещу демократично избраното правителство на Аун Сан Су Чжи, извършен на 1 февруари.

510 души, включително множество студенти и непълнолетни, бяха застреляни от полицаи и военни през последните два месеца по данни на Асоциацията за помощ на политическите затворници. Неправителствената организация обаче уточнява, че броят им вероятно е значително по-висок, още повече че стотици арестувани са обявени за изчезнали.

Днес няколко бунтовнически фракции заплашиха да вдигнат оръжие срещу хунтата. Ако силите за сигурност „продължават да убиват мирни граждани, ние ще си сътрудничим с протестиращите и ще отвърнем на удара“, се казва в съвместно изявление, подписано от Араканската армия - въоръжена група с хиляди бойци, която беше извадена от списъка с терористични групи през март след сключване на примирие с хунтата.

„Ситуацията рискува да премине към гражданска война“, заяви пред АФП Деби Стотхард от Международната федерация за човешки права. „Хунтата не иска да отстъпи нищо и протестиращите, като цяло мирни до момента, поискаха помощ от въоръжените групи, за да се защитят.“

След обявяването на независимостта на Мианма през 1948 г. множество етнически групи влязоха в конфликт с централните власти, за да получат по-голяма автономия, достъп до природните богатства на страната или дял от доходоносния наркотрафик, припомня АФП. Армията сключи примирие с някои през последните години, но този уикенд нанесе въздушни удари по една от най-големите от тях, Каренския национален съюз. КНС беше завзел военна база, убивайки множество войници. Това са първите въздушни удари в този район от 20 години насам.

Около 3000 души опитаха да намерят убежище в съседен Тайланд, но според каренска правозащитничка властите са ги върнали.

„Те ги уведомиха, че могат да се връщат у дома, че вече няма боеве“, добави Хса Моо.

Според нея Тайланд пречи и на хуманитарни организации, включително на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), които искат да ги посрещнат.

Говорител на тайландското външно министерство отхвърли тази информация.

В същото време протестите в Мианма продължават. Днес бяха отправени призиви за „протест на боклуците“, при който участниците да изхвърлят боклука си на улиците и да блокират кръстовища.