Седемгодишно момиче беше убито в дома си от силите на реда в Мианма, с което се превърна в най-младата досега жертва на репресиите срещу опозицията след военния преврат от миналия месец.

Управляващата хунта обвини протестиращите в палежи и насилие през седмиците на размирици и заяви, че ще използва възможно най-малко сила, за да потуши ежедневните демонстрации.

Говорителят на военните Зау Мин Тун съобщи, че общо са убити 164 протестиращи. Активистите настояват, че жертвите са най-малко 261 души. 

„Те също са наши граждани“, изрази загриженост Зау Мин Тун на пресконференция в столицата Найпидо, ден след като Европейският съюз и САЩ наложиха повече санкции срещу групи или лица, свързани с преврата на 1 февруари, който свали правителството на Аун Сан Су Чжи.

Войниците са стреляли по бащата на 7-годишното момиче, което седяло в скута му в дома им, съобщава сестра ѝ пред местна медия.

С настъпването на нощта в Янгон и други градове се проведоха бдения със запалени свещи.

Хунтата е осъждана от международната общност за организирането на преврата, спрял бавния преход на Мианма към демокрацията, и за смъртоносното потушаване на последвалите протести. Тя се опита да оправдае преврата, като заяви, че изборите на 8 ноември, спечелени от Националната лига за демокрация на Аун Сан Су Чжи (НЛД), са фалшиви - обвинение, което избирателната комисия отхвърли. Военните лидери обещаха нови избори, но не определиха дата и обявиха извънредно положение.

Зау Мин Тун обвини протестиращите за кръвопролитията и заяви, че девет членове от силите за сигурност също са били убити.

„Можем ли да определим тези протестиращи за мирни?“, попита той, докато показваше видео от запалени фабрики. „Коя държава или организация би приела това насилие за мирно?“

Говорителят също обвини медиите в разпространение на „фалшиви новини“ и каза, че репортерите могат да бъдат разследвани, ако поддържат контакт с представители на разпадналата се НЛД.