Разрешенията за износ на ваксини на „АстраЗенека“ от ЕС ще бъдат обвързани с изпълнението на европейските договори на този производител, заяви говорител на Европейската комисия.

Откритите край Рим 29 милиона дози от тази ваксина ще бъдат разпределени в Съюза и по програмата КОВАКС. Очаква се ЕС да получи 16 милиона дози.

„За нас е важно те да бъдат разпределени бързо“, изтъкна говорителят.

Той допълни, че засега няма нищо ново в преговорите между ЕС и Великобритания за доставката на ваксини. Двете страни продължават да търсят взаимноизгодно решение, след като Лондон отказа да изнася ваксини на „АстраЗенека“ към ЕС в изпълнение на сключения договор.

Досега в Съюза са били доставени 88 милиона дози ваксини. Поставени са 64,5 млн. дози от четирите одобрени от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) препарати.

Според говорителя до края на юни ЕС ще получи над 300 милиона дози. В Съюза се внасят само ваксини, произведени в одобрени от ЕАЛ заводи. Агенцията не е издавала одобрение за заводи в Индия, откъдето Великобритания желаеше да внася количества в Европа.

До края на юни се очаква въвеждането на цифровите зелени удостоверения за ваксинираните и преболедувалите COVID-19. Миналата седмица Европейският парламент реши да прибегне до неотложна процедура, която да позволи документът да бъде приет до лятото.

Страните членки сами ще преценяват дали да признават сертификатите на инжектираните с препарат, който не е бил одобрен от ЕАЛ. Ако откажат, държавите ще имат право да изискват изследване и да налагат карантина. В бъдеще ЕК може да предложи страните членки да признават удостоверения, издадени от чужди страни.