Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Европейската комисия предложи официално днес да бъдат въведени две допълнителни временни изисквания за износа от ЕС на ваксини против COVID-19.

Това съобщи изпълнителният зам.-председател на ЕК Валдис Домбровскис.

За да влезе в сила, предложението, обявено преди седмица от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, трябва да бъде одобрено от Съвета на ЕС и Европарламента.

Изискванията са следните:

Реципрочност - дали страната, към която се изнасят ваксини, е наложила ограничения на износа на такива препарати или съставки за тяхното производство; 

Съразмерност - дали в държавата, получател на европейски ваксини, делът на имунизираните е по-висок, отколкото в ЕС и дали там епидемията е по-силно, или по-слабо разпространена. Този критерий бе определен от Домбровскис като намиране на правилния баланс.

Двете изисквания трябва да бъдат вземани предвид, когато се оценяват заявките на производителите за износ.
Предвижда се страните членки и ЕК да се съобразяват при оценката на заявките дали Европа не би пострадала от износа. Предвижда се също от допълнителните правила да бъде изключен износът за Албания, Армения, Азербайджан, Беларус, Босна и Херцеговина, Грузия, Израел, Йордания, Исландия, Ливан, Лихтенщайн, Черна гора, Норвегия, Северна Македония, Сърбия и Швейцария.

На въпрос дали ЕС по този начин не наказва страни, провеждащи успешна кампания на ваксиниране като Великобритания и Израел, Домбровскис отговори, че от въвеждането на механизма от края на юни 2020 г. Общността е изнесла около 10 милиона дози към Великобритания, докато в обратна посока са изнесени 0 дози.

ЕС въведе ограничения за износа в края на януари. От тогава до сега ваксини са били изпратени с 380 доставки до 33 държави по света. Основните получатели на европейски ваксини досега са Великобритания, Канада, Япония и Мексико.

Комисията предложи днес и ускоряване на одобряването на промените във ваксините, наложени от възникването и разпространението на нови вирусни щамове. То също трябва да мине през Съвета и ЕП.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.