Най-богатият чех - милиардерът Петр Келнер, основател на финансовата PFF Group, е загинал във вертолетна катастрофа при екстремен ски излет в Аляска, съобщи Ройтерс, позовавайки се на компанията му. Келнер е собственик и на българската бТВ и на мобилния оператор „Теленор“.

PFF съобщи, че общо петима души са загинали в инцидента, чиито обстоятелства се разследват, предаде агенцията. 

Келнер (56 г.) нетната стойност на чиито активи „Форбс“ изчислява на $17,5 милиарда, е бил на борда на вертолет Airbus AS350 B3, който е паднал до ледника Ник, съобщи „Ню Йорк таймс“.

Бизнесменът е загинал заедно с друг скиор - Бенджамин Лароше, също от Чешката република, двама водачи - Грегъри Хармс и Шон Макманани, и пилота на хеликоптера - Зак Ръсел, пише вестникът.

Един човек е оцелял в катастрофата. Той е в тежко, но стабилно състояние, според щатските власти на Аляска, цитирани от „Ню Йорк таймс“.

Спасителните екипи са казали, че са били уведомени в 22 ч. местно време в събота, че хеликоптерът не се е върнал от екскурзия и че отломки от катастрофа се виждат близо до ледника.

Изданието коментира, че Келнер е поредната жертва на екстремните спортове, свързани с високи цени и висок риск за живота. Той и спътникът му са били гости на луксозна планинска хижа, предлагаща седмични ваканционни пакети от по $15 000 за човек. Те включват чартърни ски излети с вертолет до труднодостъпни отдалечени места в планините за любители на приключения и на силни усещания.

Келнер е бил чест гост на хижата, близо до езерото Джъд в Аляска, от която в изявление съобщиха, че това е първият толкова тежък инцидент в 17-годишното ѝ съществуване. Наели са хеликоптера от местна авиокомпания.

Келнер започва бизнес дейността си през 90-те години, когато, заедно с партньори, основава PPF като инвестиционна компания, която да участва в чешката схема за приватизиране на стотици държавни предприятия, припомни БТА.

PPF с времето разширява дейността си и започва да се занимава със застраховане, финанси, телекомуникации, производство, медии и биотехнологии. Компанията развива дейностите си основно в Европа, Азия и Съединените щати.