Дългоочакваният финал на сделката по придобиването на bTV ще е на 13 октомври. Очаква се на тази дата фондът на чешкия милиардер Петр Келнер PPF да поеме контрола над медийната група от Central European Media Enterprises (СМЕ), след като вчера е получил зелена светлина от Европейската комисия. Така Келнер ще се сдобие с шест канала - bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring. 

Съобщението за датата за финализиране на сделката дойде късно снощи от СМЕ като съобщение до борсите. След нея акция от клас А на CME, която не е изплатена, ще може да бъде конвертирана с кешова равностойност от 4,58 долара.

CME оперира 30 канала у нас, в Чехия, Румъния, Словакия и Словения. Портфолиото на СМЕ съдържа бизнеси на пет пазара от Централна и Източна Европа с общо население от близо 45 милиона души. Сред тях са общо 30 телевизионни канала шестте на bTV у нас, както и Nova, Nova 2, Nova Cinema, Nova Sport 1, Nova Sport 2, Nova International, Nova Action и Nova Gold - в Чехия, PRO TV, PRO 2, PRO X, PRO GOLD, PRO CINEMA, PRO TV International и PRO TV Chisinau - в Румъния, TV Markíza, Markíza International, Doma и Dajto - в Словакия, POP TV, Kanal A, Brio, Oto and Kino - в Словения.

Активите на PPF Group (към 31 декември 2019-а) се оценяват на 49 милиарда евро. В компанията са заети 135 000 служители.

Очакваната цена на сделката е за около 2,1 млрд. долара. В нея влизат освен телевизиите, още и сайтове, радиа и други медийни предприятия, част от цялата група на СМЕ. От съобщението обаче не става ясно дали обект на сделката ще са и радиата на "bTV Медиа груп".

Именно фактът, че сделката не засяга само България, а и други държави в ЕС, изпрати одобрението й на най-високо ниво в Брюксел.

Припомняме, че Келнер опита да купи първо Нова телевизия, но тогава българската Комисия за защита на конкуренцията отказа одобрение с мотива, че е налице концентрация на влияние. Малко по-късно обаче Нова беше купена без никакви проблеми от българските бизнесмени братя Домусчиеви.