ЕС трябва да закупи руската ваксина срещу коронавирус „Спутник V“, чиято ефективност е потвърдена, пише германският вестник Handelsblatt, цитиран от агенция "Фокус". И добавя, че за това има три причини.

Авторът на статията Матиас Брухман казва, че първата причина е, че закупуването на руска ваксина би намалило напрежението между Русия и ЕС.

Второ, много хора се доверяват повече на руския президент Владимир Путин, отколкото на европейските политици и искат да бъдат ваксинирани с руската коронавирусна ваксина, което би довело до необходимия колективен имунитет, добавя журналистът.

"Русия, на базата на научния си потенциал, е способна да постигне големи успехи в медицината, доказани още от времето на Съветския съюз.

„Източна Германия, благодарение на ваксините, е успявала да изкорени болестите и преди“, припомня германският журналист.

Третата причина, поради която според Брухман ЕС трябва да купи руската ваксина, е основният принцип в борбата с пандемията - да се използва това, което наистина помага.

Той припомня, към „Спутник V“ проявават интерес някои министър-председатели на германски провинции, както и представители на федералното правителство. Според Брухман, ако ЕС блокира закупуването на руската ваксина, Берлин трябва да се заеме директно с доставката.

"Това е правилният подход." Също така е редно да се направи възможно най-скоро. Както в случая със западните ваксини, се изготвя споразумение, преди Европейската агенция по лекарствата (EMA) да регистрира ваксината. Сега EMA проверява „Спутник V“, а Унгария и Словакия вече използват ваксината след регистрация на национално ниво, заключава журналистът.

Изданието припомня, че руската ваксина срещу коронавирус в момента преминава процедурата за експертиза в Европейската агенция по лекарствата - EMA. Тази процедура предхожда официалното заявление на EMA за регистрация на ваксината на пазара на ЕС.