Германия обмисля да се снабди с руските ваксини „Спутник V“ и без съвместни действия с ЕС, заяви министърът на здравеопазването Йенс Шпан.

„Мога да си представя да сключим договори. В момента преговаряме с руската страна“, посочи той.

Национални действия без синхронизиране с ЕС също се обсъждат.

„Аз съм за това, ако ЕС не пристъпи към договаряне на доставки от Русия, Германия да направи това самостоятелно“, посочи още Шпан.

В същото време председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изостри тона си към компанията “Астра Зенека“, след като я обвини, че е доставила само 30% от договорените ваксини за ЕС. Тя намекна и че е възможно Европа да прибегне до забрана на износа на ваксини, ако се наложи.

„Имаме възможността да спрем планирания износ. Това е моето послание към „АстраЗенека“. Първо изпълнявате договора си с ЕС, преди да започнете доставките си към други държави“, заявява Урсула фон дер Лайен в интервю за медийната група "Функе".

Председателката на Европейската комисия заявява още, че „АстраЗенека“ е доставила само една трета от договорените ваксини досега. Комисията е пратила официално запитване по този повод.

„Искаме да намерим структурирано решение на проблема“, подчертава Фон дер Лайен.

Все още имало точки в договора с фармацевтичната компания, които трябва да се обсъдят.

Фон дер Лайен призна и че е твърде оптимистично да се смята, че лятото ще мине без локдаун и със свободни пътувания.

„Изправени сме пред трета вълна на вируса, а трябва и да ускорим ваксинациите. Паралелно с това обаче подготвяме ваксинационен паспорт, с който хората с имунизцаия да могат да пътуват свободно“, заявява тя.