"Демократична България" е готова със законопроекти по ключовите за обединението приоритети, които да внесе веднага след съставянето на следващото Народно събрание. Съпредседателят на коалицията Христо Иванов показа проектите в три папки в предаването "Панорама" по БНТ.

"Това са измененията в Конституцията, свързани със статута на прокуратурата и реформата на съдебната власт, тук е реформата на регулаторите и лустрацията. Тук е електронното управление, чрез което можем в рамките на 3 години да намалим със 70% административната тежест. Тук са предложенията, свързани с гласуването - по пощата и електронно, както и гласуването на българите в чужбина. Всички те са ключови за разгръщането на икономическия потенциал на България", посочи Христо Иванов.

"България е другото име на надеждата за всеки един от нас. Който и да е, където и да е, каквото и да прави, когато ни е трудно ние разчитаме на България. Когато търсим себе си, откъде идваме, какво носим, се обръщаме към миналото на България. Когато искаме да полетим към бъдещето търсим нейния тласък, нейната сила. Само че има моменти, в които ние трябва да ѝ помогнем и 4 април е такъв момент. Ние трябва въпреки страха, въпреки хаоса, въпреки баенето на всичколозите, да излезем масово да гласуваме за една България без това опростачване, без тази унизителна корупция, без тези корупционни калинки. За това да имаме свобода, законност, модернизация - ключовите предпоставки за истински растеж", заяви Христо Иванов.

Съпредседателят на "Демократична България" предупреди, че управляващите действат целенасочено, за да се потисне избирателната активност, защото имат интерес от това.

"Хаосът от справянето им с кризата се сля с хаоса през действията на Народното събрание", каза Христо Иванов и припомни безпрецедентното предупреждение на "Информационно обслужване", че може да не успее да обяви изборните резултати в законовия срок, както и опитите на ЦИК всячески да попречи на видеоизлъчването от броенето на бюлетините.

"ЦИК обяви, че ще обжалва решението, с което беше допуснато видеонаблюдението по искане на "Демократична България", но 10 дена вече не могат да напишат мотивите за жалбата. Искам да ги призова да не пречат. Ние през нашата платформа "Ти броиш" сме готови да организираме видеоизлъчването, можем да го направим, не пречете", заяви Иванов.

На въпрос за пандемията той каза, че е очевидно, че "българският модел" на управление на ковид кризата, с който се хвалеше правителството, все повече се превръща в синоним на провал. Припомни математическите прогнози, че тенденцията за висока смъртност ще продължи и до края на април се очакват 12 хил. души в интензивните отделения на болниците.

"Това беше предотвратимо", заяви Иванов.

Според него причината за несправянето с кризата е "играта на правителството на "тука има тука няма" с ограничителните мерки и неефективната икономическа помощ за засегнатите хора и бизнеси. Изтъкна и провала на управляващите с ваксинацията, включително лошото управление на риска при поръчката на ваксини.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!