Президентът на САЩ Джо Байдън заяви на първата си официална пресконференция след встъпването в длъжност, че очаква да се кандидатира за втори мандат на изборите през 2024 г., предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Държавният глава е на 78 години и вече е най-възрастният титуляр на поста в историята на САЩ. Той би бил на 82 години в началото на евентуален втори мандат. Той добави, че Камала Харис върши отлична работа и че най-вероятно тя отново ще бъде посочена за вицепрезидентка на изборите след 4 години.

Байдън уточни, че не мисли дали през 2024 г. ще се изправи за втори път срещу Доналд Тръмп.

Президентът обеща до края на първите му 100 дни на поста да бъдат поставени 200 милиона дози ваксини срещу COVID-19 - двойно повече от целта, която си постави през декември и постигна по-рано този месец, преди да изтече 60-ият ден от мандата му. Обявената амбициозна цел всъщност представлява продължаване на съществуващите в страната темпове на ваксинации до края на месеца, отбелязва АП. Сега в САЩ се поставят средно около 2,5 милиона дози на ден.

Възможна е и по-голяма скорост. Очаква се през следващия месец да бъдат премахнати две от пречките пред ваксинирането на американците, като се увеличи броят на доставените в САЩ ваксини. Във всеки отделен щат има наложени определени условия, на които трябва да отговарят желаещите, за да се ваксинират. С нарастването на запасите от дози те постепенно са премахвани - Аляска стана първият щат, в който бе обявен "зелен коридор".

Първата официална пресконференция на президента Джо Байдън в Източната стая на Белия дом изглеждаше съвсем различно от предишните президентски пресконференции заради пандемията. В обширната стая имаше само 30 стола, поставени на социална дистанция. Белият дом ограничи присъствието на пресконференцията поради вируса.

Микрофоните бяха предадени на репортери от помощници на Белия дом и ще се дезинфекцират, преди да бъдат дадени на следващия журналист.

Байдън се забави повече от другите съвременни президенти с провеждането на първата си официална пресконференция, след като встъпи в длъжност на 20 януари, отбелязва АП.

На нея Байдън потвърди, че не търси конфронтация с Китай, предаде Франс прес. „Казвал съм го няколко пъти лично (на китайския президент Си Цзинпин), ние не се стремим към конфронтация, но знаем, че ще има тежка конкуренция“, добави той. САЩ ще настояват обаче Китай да спазва международното право, включително за равностойната конкуренция, подчерта президентът на САЩ.

Байдън добави, че познава Си добре от времето, когато той самият беше вицепрезидент на Барак Обама. „Той няма нито една демократична - с малко „д“ - кост в тялото си, но е умен, умен мъж“, заяви американският президент, цитиран от Ройтерс.

Байдън омаловажи притока на мигранти на южната граница на САЩ, като заяви, че това „се случва всяка година“ и не е свързано с неговата политика, предаде АФП. Броят на пристигащите през зимата нараства, защото мигрантите са изложени на по-малък риск да умрат от жега в пустинята, уточни президентът на САЩ.

Републиканците обвиняват новия президент, че със смекчаването на миграционната политика на своя предшественик е насърчил хиляди мигранти, включително много непълнолетни без възрастни придружители, да влязат в САЩ.

„Няма да се извинявам, че отмених политики, които нарушаваха международното право и човешкото достойнство“, подчерта Байдън.

Президентът добави, че САЩ нямат намерение да останат дълго време в Афганистан, но по стратегически причини ще е трудно да се спази поставеният краен срок от 1 май. „Ако се изтеглим, ще го направим по сигурен и подреден начин. Водим дискусии с наши съюзници и партньори за начина, по който да действаме“, добави президентът демократ, като подчерта, че не очаква армията на САЩ да е в Афганистан през 2022 година. В момента в Афганистан има около 2500 американски военни.

Президентът на САЩ обеща „ответни действия“ в случай на ескалация със Северна Корея, която изстреля две балистични ракети в Японско море. „На първо място се консултираме със съюзници и партньори“, добави той. Вашингтон е готов и за „известна форма на дипломация, но подчинена на условието за денуклеаризация“, подчерта Байдън.

Успешните мерки за контрол над огнестрелните оръжия зависят от избора на подходящ момент, подчерта президентът демократ след две масови нападения за една седмица, които разтърсиха САЩ. Миналата седмица той призова Конгреса да приеме бързо закони за контрол на огнестрелните оръжия и заяви, че ще вземе лично мерки за спиране на масовото насилие.

Байдън добави, че е убеден, че ще успее да спре ограниченията на правото на гласуване, които републиканците в САЩ се опитват да наложат след изборите през миналата година, предаде Ройтерс. Той заяви, че ще подкрепи закон за избирателните права, приети наскоро от Камарата на представителите, и ще просвещава обществеността. По-рано този месец Байдън подписа указ, улесняващ американците да гласуват.

„Притеснен съм колко неамериканска е цялата тази инициатива“, подчерта президентът демократ, като добави, че републиканските гласоподаватели, които познава, също я отхвърлят.

Президентът на САЩ заяви, че според него Сенатът на САЩ трябва да затрудни използването на маневрите за отлагане, които изискват 60 гласа за приемането на повечето закони. Според Байдън с тази тактика се злоупотребява много, отбеляза Ройтерс, като припомни, че републиканците имат 50 представители в Сената, което може да затрудни постигането на законодателните инициативи на сегашния президент.