До края на юли Америка ще разполага с 600 милиона ваксини - достатъчно, за да бъде ваксиниран всеки американски гражданин, който пожелае. Това обяви президентът на САЩ Джо Байдън по време на публична среща в Милуоки днес. Журналистът от Си Ен Ен Андерсън Купър водеше разговора, в който зрителите през цялото време задаваха въпроси на държавния глава, предадоха световни медии.

В предизборната си кампания Байдън бе обещал, че 100 милиона американци ще бъдат ваксинирани през първите 100 дни на администрацията му (които завършват на 30 април). На 12 февруари Байдън обяви, че администрацията му е завършила покупката на нови 200 милиона дози ваксини (по 100 милиона от „Пфайзер“/„Бионтех“ и „Модерна“), което ще ускори процеса по имунизация.

На запитване кога „животът ще се върне постарому“ държавният глава увери, че „до следващата Коледа ще сме в много по-различна ситуация“. Той отбеляза, че през следващата година значително по-малко хора ще трябва да носят маски и да се подлагат на физическо дистанциране. Експертите в екипа му обаче го съветвали да не прави прекалено смели прогнози.

„Не искам да прекалявам с обещанията“, каза Байдън.

Проблеми при ваксинирането

Президентът подчерта, че на учителите трябва да се дава повече приоритет при ваксинирането.

„Мисля, че трябва да ваксинираме учителите. Трябва да ги придвижим нагоре в йерархията“, заяви той.

На много места в Америка това вече се случва. Но на други заради технически затруднения или големия период от време между инжектирането на първата и втората доза повечето учители няма да бъдат ваксинирани в рамките на февруари.

Байдън обърна внимание и на невъзможността в райони на страната с преобладаващо афроамерикански общности да се извършва ефективно ваксиниране. Той каза, че в „най-тежките квартали по отношение на заболяването“ са приоритизирани мобилните ваксинационни клиники и обществените здравни центрове.

„Друг проблем е, че много хора не знаят как да се регистрират“, каза Байдън. „Не всяка от общностите на латиноамериканците и афроамериканците, особено в селските райони... знаят как да влязат онлайн и да разберат как да се наредят на опашката за ваксина срещу COVID-19. Затова сме решени да инвестираме един милиард долара в публичното образование, за да помогнем на хората да разберат как да се ориентират.“

Стига вече Тръмп

Президентът отказа да коментира процеса по импийчмънт срещу предшественика си Доналд Тръмп пред Сената. Седем републиканци подкрепиха инициативата на демократите (общо 57 сенатори гласуваха „виновен“, а 43 - „невинен“) - с 10 по-малко от необходимите, за да бъде осъден десният популист. Срещу Тръмп бе повдигнато едно обвинение - подстрекателство към метеж заради щурма на Капитолия на 6 януари.

„Няма да коментирам имена“, заяви Байдън. „Вижте, през последните четири години всичко, което даваха по новините, бе за Тръмп. През следващите четири години искам да направя така, че новините да са за американския народ.“

Тръмп отново стана тема на разговора, когато зрител попита Байдън дали е говорил по телефона с бивши президенти на САЩ.

„Да, говорих с тях. И всички те, с едно изключение, вдигнаха телефона или ми позвъниха“, добави той, след което се усмихна многозначително, което предизвика смях сред аудиторията.

15 долара на час

Байдън защити решението си да повиши федералната минимална заплата до 15 долара на час от сегашните 7,25. Той обясни, че промяната трябва да бъде въведена „постепенно“ в продължение на няколко години, за да има по-малко отрицателно въздействие върху бизнеса.

„Трябва да се подходи постепенно. В момента сме на 7,25 долара на час. Никой не бива да работи 40 часа седмично и да живее в бедност“, заяви Байдън.

Той обаче добави, че „е напълно нормално“ собствениците на малкия бизнес да се притесняват как по-високата минимална заплата ще им се отрази.