Бившият американски президент Доналд Тръмп, който беше блокиран от Туитър, Фейсбук и други социални медии след нападението срещу Капитолия на 6 януари, планира да започне своя платформа до два-три месеца, заяви негов висш съветник по телевизия "Фокс нюз", предаде Ройтерс.

Джейсън Милър - говорител на кампанията на Тръмп за изборите през 2020 г., каза, че Тръмп отново ще влезе в пространството на социалните медии с нова, собствена платформа, която "напълно ще предефинира играта".

"Тази нова платформа ще бъде голяма“, каза Милър в неделя. „Всички го искат и той ще доведе в нея милиони и милиони - десетки милиони - на тази платформа“.

Туитовете бяха търговската марка на Тръмп. Той имаше 90 милиона последователи в тази мрежа, преди тя да заличи акаунта му, след щурма на Капитолия, който според противниците на бившия президент е бил провокиран от неговата реторика.

Очаква се платформата на Тръмп за съживи консервативното движение около бившия президент, чието присъствие във виртуалния свят социалните медии ограничиха.

Асошиейтед прес отбелязва, че никой от най-големите доставчици на облачни услуги в САЩ - "Амазон", "Майкрософт" "Гугъл" не би се престрашил да стане домакин на платформата на Тръмп. Но той може да разчита на чуждестранни доставчици. 

Туитър заяви по-рано този месец, че ще търси мнения от обществеността за това кога и как би трябвало да блокира световни лидери, като каза, че прави преглед на политиката и обмисля дали за лидерите да бъдат прилагани същите правила като за другите потребители.

Туитър, Фейсбук и други социални медии са подложени на критично изследване за начина, по който се отнасят към профилите на политици и правителствени служители след блокирането на Тръмп заради подстрекаване към насилие, припомня БТА.