С препасани над бронежилетките им полуавтоматични пушки АР-15 (AR-15) членовете на създадения след смъртта на Джордж Флойд афроамерикански отряд за самозащита "Борци за свобода на Минесота" кръстосват улиците на Минеаполис, предават Керем Юсел и Шарлот Плантив за Франс прес, цитирани от БТА.

"Целта ни е да покажем, че чернокожи хора могат да защитават общността си с оръжия и заслужават доверие", казва Ранди Крисман, 30-годишен мъж с атлетично телосложение. "Омръзна ни да ни възприемат като членове на улични банди, защото имаме оръжия, или като врагове заради цвета на кожата ни", добавя той.

Голямата метрополия в северната част на САЩ, където Джордж Флойд бе убит на 25 май под коляното на бял полицай, буквално се възпламени. Редица магазини и един полицейски участък бяха опожарени.

В тази смутна обстановка "чувахме да разправят, че бели супремасисти ще ни запалят магазините, ще изпотрошат витрините" и ще се възползват от хаоса, за да вандализират чернокожите квартали, напомни Крисман.

Затова когато местният клон на Асоциацията за защита на гражданските права отправя призив за сформиране на отряди за самозащита, той се включва заедно с двайсетина други чернокожи притежатели на огнестрелни оръжия. Всички те имат разрешително за носене на оръжие и са преминали обучение за боравене с пистолетите и пушките си.

Дни наред те заедно патрулират по търговска улица в северните квартали.

"Имахме контакти с някои хора, с бели екстремисти", каза друг член на групата, който се представя с прякора си "Степ Чайлд" (доведено/заварено дете). Като цяло "успяхме да съхраним спокойствието", казва той, без да навлиза в подробности.

"Възпиращо действие"

След като натрупват опит, мъжете с най-различни професии (шофьор на камион, треньор по баскетбол, агент по недвижимо имущество....), на възраст от 25 до 55 години, придават официален характер на взаимоотношенията си, намират си име и си избират лого.

През следващите месеци те участват в охраната на церемонията по отдаване на почит на Джордж Флойд и много антирасистки демонстрации.

"Когато има заплаха ни викат да охраняваме шествието", казва 45-годишният "Степ Чайлд".

И продължават да тренират, за да са готови за всякакви ситуации.

Редуват кардио упражнения, бойни изкуства, стрелба, но и техники на деескалация на напрежението.

"Не сме някакви маниаци, дето ги сърби спусъкът, не ни се ще да стреляме", обяснява Ранди Крисман.

Защо тогава патрулират в почти военно облекло с огнестрелни оръжия?

"Така общността ни има повече доверие", смята той.

Те имат "възпиращо действие", добавя "Степ Чайлд" и представя обичайната аргументация за Втората поправка на конституцията на САЩ, която по думите му гарантира правото на носене на оръжие и самозащита.

"Борците за свобода" уверяват, че поддържат добри отношения с полицията и дори й служат като "мостове" към чернокожото население, което е настроено силно подозрително към силите на реда. АФП се свърза с полицията, която отказа коментар.

Подобно на властите, членовете на отряда чакат с притеснение края на процеса на белия полицай Дерек Шовин, който е обвинен в убийството на Джордж Флойд.

Присъдата се очаква в края на април или началото на май.

"Ако го оправдаят, много хора ще се ядосат, може да има нападения или размирици", опасява се Ранди Крисман. "За жалост, мисля, че ще ни повикат за подкрепление", добавя той.