„Получих подкрепа и висока оценка за работата на българските служби и българската прокуратура и правителството за разкриването на тази шпионска мрежа. Повярвайте наистина нямаше колега, който да не изрази пълна подкрепа и благодарност на България, също и солидарност“

Това заяви днес пред БНТ външният министър Екатерина в Захариева в Брюксел. Тя говори след срещата на външните министри от страните членки на НАТО. Вицепремиерката коментира разбиването на предполагаема руска шпионска мрежа у нас миналата седмица. Според главния прокурор Иван Гешев разследването е от особена важност за сигурността на България, ЕС, НАТО и САЩ. 

По думите на външния министър силата и важното значение на НАТО е, че всички заедно трябва да отстояват и да бъдат единни в демократичните ценности и защита на суверенитета си.

„Защото тази дейност на територията на страната ни не е заплаха само за България, а за целия алианс“, допълни Захариева.

„Действията на руската шпионска мрежа у нас са заплаха за цялата евроатлантическа общност. Имаме нужда от последователен и реалистичен подход по отношение на Русия и трябва да защитаваме ценностите си – свобода, демокрация, върховенство на закона, човешки права“, обърна се тя към колегите си по време на самата среща.

Захариева се видя и с новия американски държавен секретар Антъни Блинкън. Това е първото му посещение в Европа като дипломат номер 1 на САЩ.

„В България наблюдаваме модела на поведението на Русия от последно време. Тя се опитва да подкопае демократичните институции, да се намесва във вътрешната политика и да засили разузнавателната си дейност. Посланието на съюзниците към България е на солидарност“, заяви в отговор на журналистически въпрос генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той припомни, че вчера е обсъдил въпроса в телефонен разговор с премиера Бойко Борисов.

Столтенберг повтори вчерашните си думи в отговор на въпрос на Клуб Z, че алиансът изцяло подкрепя усилията на България да се бори със зловредната дейност на Русия. А израз на солидарност е фактът, че страните членки работят заедно в засилването на разузнаването. Това става чрез споделянето на разузнавателни данни.

Подкрепа за действията на българските власти изрази и германският външен министър Хайко Маас. В кулоарите на форума той направи следния коментар:

„Все по-често ни се случва в Германия да ставаме цел на кибератаки. На дезинформация и със сигурност също на шпионска дейност. Затова проявявам голямо разбиране и солидарност, когато виждам, че България се съпротивлява срещу това, със средствата, които имаме на разположение в дипломацията. Това е атака срещу суверенитета на една страна и не може да остане без последствия. Затова подкрепяме всичко това, което българското правителство реши да предприеме.“

Русия бе главната тема в последния ден от срещата на външните министри. Освен тях в дискусията участваха първите дипломати на неутралните Швеция и Финландия, както и върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

„Въпреки натиска да се ангажира с диалог, Русия прибягва към репресии вътре и агресия навън. Все още наблюдаваме преследване на дисиденти. Искаме незабавно освобождаване на Алексей Навални и арестуваните демонстранти. Русия дестабилизира съседите - Украйна, Грузия, Молдова. Тя подкрепя репресиите в Беларус. Опитва намеса на Западните Балкани. Продължава струпването на войска навсякъде – от Средиземно море до Арктика и от Близкия изток до Северна Африка“, изтъкна генералният секретар.

Но веднатга допълни, че отговорът на НАТО е най-голямото подсилване на колективната защита от цяло поколение насам.

Пактът обаче предприема двоен подход – от една страна, възпиране и отбрана, а от друга – диалог. Особено важен е диалогът за продължаването на договора „Нов СТАРТ“.

Същевременно Русия продължава да разполага нови и опасни ядрени оръжия. Китай също се надига. Сголтенберг за пореден път заяви, че е необходим нов колективен договор, включващ в обхвата си повече оръжия. И в него да участват страни като Китай.

НАТО не смята Китай за свой враг, но надигането му е заплаха, продължи Столтенберг. Той припомми, че Пекин има втория по обем в света военен бюджет. Страната инвестира огромни суми и в ядрени мощности. Най-важното обаче е, че Китай не споделя демократичните ценности. И пример за това са действията на властите срещу активистите в Хонконг и уйгурите в Синцзян.

Накрая Йенс Столтенберг приветства решението на Полша да осигури близо 3500 ваксини „АстраЗенека“ на персонала в централата на НАТО. Той не отговори на въпроса защо е прието предложението на Варшава при положение, че то може да заплашва живота на хората в самата Полша, които още не са ваксинирани. Генералният секретар окачестви решението като изцяло полско.