В НАТО няма обща позиция по отношение на „Северен поток 2“, заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг в края на първия ден от срещата на външните министри на страните членки в Брюксел.

„Реалността е такава, че тъй като НАТО се базира на консенсуса, алиансът и неговите съюзници не са взели решение за „Северен поток 2“. Фокусираме се върху това как можем да увеличим диверсификацията на енергийните доставки и да решим въпросите, свързани с тяхната сигурност, но нямаме позиция за „Северен поток 2“, изтъкна той.

Сутринта, преди началото на срещата, американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че ще потвърди пред германския си колега Хайко Маас позицията на САЩ срещу газопровода.

Блинкън пристигна на първото си посещение в Брюксел.

„Мисля, че въпросът ще изникне в разговорите ни. Президентът Байдън бе пределно ясен, като каза, че смята, че тръбопроводът е лоша идея. Лоша за Европа, лоша за САЩ. В крайна сметка, той противоречи на собствените цели за енергийна сигурност на ЕС. Той е в състояние да подкопае интересите на Украйна, Полша, редица други близки партньори или съюзници. И съм убеден, че ще имам възможността да го повторя също така, че законите на САЩ изискват да санкционираме компаниите, участващи в усилията за завършване на тръбопровода“, изтъкна дипломат номер 1 на Вашингтон.

При взимането на решение за изтегляне от войските си от Афганистан САЩ ще се съобразят с мнението на съюзниците в НАТО, увери Антъни Блинкън.

„Ще напуснем Афганистан заедно, когато дойде времето за това. Тук съм, за да чуя мнения. Влязохме в Афганистан заедно и заедно ще напуснем“, каза той.

И отбеляза мнението на президента Джо Байдън, че ще бъде трудно изтеглянето да се осъществи до 1 май, както настояват талибаните.

Пристигането на Блинкън в Брюксел се приема като знак за укрепването на трансатлантическите връзки.

„Нито един съюзник, нито един континент не може да се справи сам с толкова много предизвикателства. Европа и Северна Америка трябва да бъдат заедно“, смята Йенс Столтенберг.

Той изказа мнението си по-късно, когато двамата с Блинкън имаха кратък разговор помежду си. Именно за това според него е стратегията „НАТО 2030“. Алиансът ще се стреми да работи по-усилено с партньорите си в Азиатско-Тихоокеанския район – Япония, Южна Корея, Австралия, Нова Зеландия.

„НАТО не е „срещу“, а „за“. И това ни обединява. Решителни и обединени сме в в защитата и отбраната при каквото и да е предизвикателство“, изтъкна Блинкън.

Той призна, че дори САЩ не могат сами да се преборят с предизвикателства като климатичните промени и кибератаките.

Същевременно той предупреди, че все по-често днес на насърчаването на демокрацията по света днес се гледа като на налагане на нещо със сила.

„Не желаем и не подкрепяме това. Но и работим с с другите страни, когато виждаме, че те вървят в грешна посока и извършват действия, подкопаващи демокрацията“, каза държавният секретар.

Колкото до отношенията с Русия, Блинкън изтъкна, че, от една страна, САЩ работят заедно с нея по въпроси от общ интерес като например договора „Нов СТАРТ“. Но са решителни в действията си, когато трябва да се работи срещу нейното агресивно поведение.