Д-р Методи Михайлов и неговите колеги д-р Икономова, д-р Яков и д-р Сураджиева в МБАЛ „Югозападна“ – база Петрич, прилагат метода за лечение на COVID-19 с реконвалесцентна плазма от лятото на 2020 г. И то по начин, който се препоръчва от Европейската комисия в нейно съобщение до медиите на 11 януари 2021 г., а именно „Ранното преливане на реконвалесцентна плазма, богата на антитела, е най-ефективно средство за намаляване на смъртността при COVID-19.

Освен УМБАЛ „Света Анна“ в София това е  единствената болница в страната, която толкова успешно прилага този метод на лечение. Ето какво сподели д-р Михайлов, началник на отделението по реанимация в МБАЛ „Югозападна“ – база Петрич.

 

Д-р Михайлов, защо се обърнахте към реконвалесцентната плазма за лечение на ковид пациенти?

Смятахме, че това e метод, който ще ни бъде много полезен при това заболяване. И в първия момент, в който имаше достъпна плазма, започнахме да го прилагаме. До момента може би 95% от нашите болни са били лекувани с поне две единици плазма. Сега вече съм убеден, че това е евтин и много успешен метод, приложен в точното време и точната доза. 

А именно?

В началото на заболяването и преливане на поне две единици – ако това бъде направено, резултатът е добър. В обичайните протоколи за лечение на това заболяване плазмата заема централно място. 

Много лекари споделят, че има недостиг на плазма в кръвните центрове и те не могат спокойно да го прилагат?

Досега не сме имали проблеми с осигуряването на реконвалесцентна плазма с изключение на сериозната вълна през октомври-ноември миналата година, когато наистина имаше недостиг, но в общия случай успявахме да намерим плазма за болните. Имахме съдействието на близките на пациентите, които се организираха в социалните мрежи и по всякакви възможни начини и сравнително бързо съдействаха за намирането на дарители, които ставаха все повече във времето и така се справихме с трудната ситуация.

А на ваши колеги преливали ли сте плазма?

Да, аз самият прелях на себе си още в деня, в който разбрах, че имам положителен ПСР. Смятам, че това ми помогна да преболедувам COVID-19 почти без никаква симптоматика, въпреки че имам придружаващи заболявания. И на наши колеги сме прилагали още в първите дни от заболяването, когато ефектът от плазмата е най-добър.

Как правите самото преливане?

Обикновено в няколко последващи дни по един сак плазма. 

Кога се очаква резултат?

Още след втория-трети сак. В общия случай - до една седмица.

Смятате ли, че това е допринесло за намаляване на смъртността във вашата болница?

Да, категорично. Мисля, че към момента това е единственото достъпно етиологично лечение на това заболяване. Очакваме и други, но едва ли ще бъдат толкова достъпни колкото реконвалесцентната плазма. В потвърждение на тезата, че тя трябва да се прелива още в самото начало на заболяването, бих казал, че откакто това се прави в другите ковид отделения - още с постъпването на болния да се прелива плазма, натискът върху нашето отделение е намалял чувствително. По-малко са тежко болните, които достигат до интензивно лечение. Не изчезват напълно, но натискът не е същият, какъвто беше през лятото и есента. Да речем – намалял е наполовина.

На хора с придружаващи заболявания как преливате плазма?

Не виждам противопоказания да се прелива плазма на който и да е пациент с COVID-19. Ще има само ползи, няма да има вреди. Рисковете са обичайни като при преливане на кръвни продукти. И бих посъветвал колегите да не се отказват от преливането на плазма, защото в общи линии нещата вече са урегулирани. В областните болници и районните центрове по трансфузионна хематология се обработва плазма, достъпът вече е по-лесен... Може би трябва да си направят един протокол, в който да се прецизират показанията. Не би трябвало да се въздържаме от този метод на лечение.