Европейската комисия подкрепя увеличаване на събирането на кръвна плазма за възстановяване от COVID-19 в България, става ясно от нейно днешно съобщение.

Тя подбра 24 проекта, които ще изградят нови или ще разширят съществуващите програми за събиране на плазма от донори, възстановени от коронавируса. Даренията от плазма ще се използват за лечение на пациенти, страдащи от заболяването.

Тези безвъзмездни средства се отпускат, след като през юли 2020 г. бе изпратена покана до всички обществени и нетърговски служби по кръвопреливане в ЕС да кандидатстват за финансиране за снабдяване с необходимото оборудване за събиране на реконвалесцентна плазма. Инициативата се финансира чрез Инструмента за спешна подкрепа ИСП) на обща стойност 36 милиона евро.

Проектите ще бъдат изпълнени в 14 странии членки, сред които и Бъргария, както и във Великобритания. Те са национални или регионални и в повечето случаи ще включват разпределяне на средства до голям брой местни центрове за вземане на кръв или плазма (общо над 150).

Безвъзмездните средства ще подпомогнат закупуването на редица машини за плазмафереза и свързаното с тях оборудване, включително комплекти за събиране, оборудване за съхранение, лабораторни изследвания и характеризиране на плазмата и организационните промени в кръвните центрове. Лечението включва преливане на реконвалесцентна плазма на болни пациенти, за да се повиши техният имунитет и способността им да се борят с вируса.

В момента обществените кръвни служби и Червеният кръст събират предимно цялостни кръводарявания, от които след това плазмата се отделя. Това е много по-неефективен метод за вземане в сравнение с плазмаферезата — процес, при който плазмата се взема от донора и останалите кръвни съставки се връщат.

Донорите на плазмафереза могат да даряват по едно и също време по-големи обеми плазма и могат да даряват веднъж на всеки 2 седмици в сравнение с веднъж на всеки 3-4 месеца за донори на цяла кръв.