Точно 87 агенти или служители на тоталитарната Държавна сигурност са сложили в листите си партиите и коалициите, които участват в парламентарните избори на 4 април. Това става ясно от решение на Комисията по досиетата от днес. То е за проверка на имената на претендентите за депутатско място от всички политически формации, регистрирани за вота - те са 30.

Комисията е проверила за агентурно минало 2620 души. Останалите 3342 кандидати за народни представители в листите не подлежат на проверка, тъй като са твърде млади, за да са работили за Държавна сигурност - родени след юни 1973 г., а тоталитарните служби бяха закрити през 1990 г.

Сред кандидат-депутатите с досие, закомерно има доста, чието агентурно минало отдавна не е тайна. В списъците отново са и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, преминалият от левицата при войводите международник Боян Чуков, настоящи депутати от БСП - като Таско Ерменков и Румен Гечев, бивши избраници - журналистът Велизар Енчев, финансистът Кольо Парамов, който сега се явява от „Воля“-НФСБ, в списъка е и енергийният експерт на „Има такъв народ“ Иван Хиновски, също вече обявяван от комисията по досиетата. В решението на комисията по досиетата са и познати имена от ДПС - депутатът Рамадан Аталай, но и Рушен Риза и Янко Янков - последните двама пропуснаха 44-тото НС, и др. 

Сред партиите и коалициите, на които социолозите дават шансове за влизане в новия парламент, само в листите на „Демократична България“ няма кандидат с досие от ДС, става ясно още от решението.

В листите на ГЕРБ - СДС обявеното име с минало в тоталитарните служби е само 1, в „Изправи се! Мутри вън“ има двама претенденти, обявени от комисията по досиетата. Начело по брой кандидати с досие е „БСП за България“ с 15 имена в обявения днес списък, следвана от ДПС - с 8, ВМРО - със 7. В „Има такъв народ“ участниците в изборите с досие са 3-ма на брой. 

Ето и кои са кандидатите с досие в партиите според тежестта им по последни социологически проучвания:

„ГЕРБ - СДС“

Иван Йосифов Кюркчиев - агент Ивайло към ОУ на МВР/ДС в Русе. Кандидат-депутатът е на 13-о място в листата в Русе. Обявен е за втори път от комисията по досиетата - Кюркчиев сега е общински съветник от ГЕРБ в града и досието му излиза за първи път на местния вот през 2019 г. 

„БСП за България“

Бойко Клечков -  кандидат за депутат от Кюстендил, втори в листата. Щатен служител към ОУ на МВР-Кюстендил-ДС

Велизар Енчев - водач на листа в Хасково. Разузнавач, ПГУ-ДС

Емил Георгиев - кандидат за депутат от 23 МИР - София, трети в листата, агент Станислав, ОУ на МВР-Хасково-ДС; ОУ на МВР-Видин-ДС

Иван Вачев - кандидат за депутат от 23 МИР - София, под номер 30 в листата. Щатен служител, ДС, отдел IV

Иван Търпоманов - кандидат за депутат от Пазарджик, четвърти в листата. Съдържател на явочна квартира, псевдоним Кула

Иван Димитров - кандидат за депутат от 25 МИР - София, втори в листата след лидера Корнелия Нинова. Агент Огнян, ДС

Иван Борисов - кандидат за депутат от Разград, трети в листата. Съдържател на явочна квартира, псевдоним Ягода

Крум Тодоров - кандидат за депутат от Враца, осми в листата. Съдържател на явочна квартира, псевдоним Валентина

Румен Гечев - кандидат за депутат от Плевен (и настоящ депутат), водач на листата. Псевдоним Економов - секретен сътрудник, Първо главно управление-ДС.

Сашко Лозанов - кандидат за депутат от Стара Загора, шести в листата. Щатен служител, ОУ на МВР-Стара Загора и Хасково.

Таско Ерменков - кандидат за депутат от Разград (и настоящ депутат), водач на листата. Щатен служител, РУ на ГЩ

Тодор Костадинов - кандидат за депутат от 25 МИР - София, под номер 15 в листата. Осведомител, Управление ІІ-КДС. Псевдоним Радослав

Тодор Тодоров - кандидат за депутат от Пловдив. Щатен служител, РУ-ГЩ.

Христофор Дочев - кандидат за депутат от Плевен, номер 14 в листата. Нещатен сътрудник, ОУ на МВР-Плевен-ДС

Ценко Стоянов - кандидат за депутат от 25 МИР - София, под номер 25 в листата. Щатен служител, СГУ на МВР-ДС
 
Всички имена вече са обявявани от Комисията по досиетата.  

„Има такъв народ“

Иван Хиновски - кандидат за депутат от Враца, втори в листата. Първо главно управление на ДС, секретен сътрудник. Псевдоним Хабов 

Николай Радулов - кандидат 24 МИР-София, втори в листата. Столично градско управление на МВР, щатен служител, разузнавач, назначен през 1981 г. 

Румен Попов - кандидат в Пловдив-област и 23 МИР - София, щатен служител на Разузнавателното управление на Генералния щаб (РУ-ГЩ)

„Движение за права и свободи“

Дауд Ибрям - кандидат в Русе, агент Искренов, ОУ на МВР-Пловдив-ДС

Мехмед Юмер - кандидат в Силистра, агент Свилен, Трето управление на ДС (военно контраразузнаване), вече е обявяван от комисията по досиетата като кандидат на различни видове избори от 2007 насам.

Рамадан Аталай - водач на листата в Пловдив-област, агент Вергил, СГУ-ДС, дългогодишен депутат от движението. 

Рушен Риза - водач на листата в Ловеч, агент Петър на ОУ на МВР-Варна-ДС, бивш депутат

Сандо Захариев - кандидат от София-област, агент Маринов на ОУ-МВР-София, обявяван като кандидат на местни избори

Стоян Стоянов - кандидат в Кюстендил, резидент Йордан, към ДС-Софийски затвор

Стоян Димитров - кандидат в 23-и район в София, агент Величков, Второ главно управление-ДС

Янко Янков, водач на листата в Ямбол, нещатен служител, МВР-Сливен-ДС, обявяван като депутат

„Изправи се! Мутри вън“

Христо Илиев - кандидат за депутат от Сливен, на 11-о място в листата. Управление III-IХ-III на ДС, регистриран през 1989 г., агент Янко 

Марияна Чонова Сарафова - кандидатка в Пловдив-област, на 13-о място в листата. Управление ІІІ-VІІІ-V на ДС, регистрирана през 1985 г., агент Мария

След решението на комисията по досиетата от "Изправи се! Мутри вън" обявиха, че и двамата претенденти в листите с досие вече са призовани да се оттеглят от изборите. Коалицията информира, че при структурирането на листите всички кандидати са декларирали, че нямат принадлежност към структурите на бившата Държавна сигурност.

ВМРО

Александър Урумов - кандидат от Пазарджик и 23 МИР София, агент Абел, трето управление на ДС, в момента работи в Министерството на отбраната, бе и говорител на БНБ, обявяван е няколко пъти досега в различно качество 

Боян Чуков - кандидат в 23 МИР в София и в Стара Загора, щатен служител, Първо главно управление ДС, бивш член на БСП, напуснал преди настоящите избори.

Георги Георгиев - кандидат в София-област, агент Иванов, Трето управление на ДС

Дарин Кинов - кандидат от листата в Плевен, агент Васил, Трето управление на ДС

Красимир Каракачанов - лидер на ВМРО, настоящ вицепремиер и министър на отбраната, водач на листите във Варна и в Плевен. Агент Иван, Шесто управление на ДС.

Стефчо Борисов - кандидат в Монтана, агент Перун, ДС- отдел „Затвори“, Стара Загора

Христо Смоленов - кандидат в 24 и 25 МИР в София, агент „Андрей“, Шесто управление на ДС

„Републиканци за България“

Валентин Въков - кандидат за депутат в Шумен, на 4-то място в листата. Щатен служител в МВР-Шумен, назначен през 1983 г. Той е сред изброените дотук, чието име досега не е излизало. 

Въков обаче няма да участва в изборите - оттегля се от мястото си в листата, съобщиха от "Републиканци за България" след обявяването на иметата с досие. "В мотивите си Въков посочва, че не желае намеци, свързани с професионалното му минало да влияят на дейността на партията", казват от формацията.

Осем са имената, обявени от Комисията по досиетата при проверката на кандидатдепутатските листи на коалицията „Воля“-НФСБ, показва още решението, и са обявявани и преди.

За стравнение на парламентарните избори през 2017 г. кандидатите за депутати с досие бяха 81 от 4060 проверени имена.