Главният изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси обяви на търг първия туит, пуснат в микроблогинг платформата през далечната 2006 г. преди дни. Днес туитът вече е продаден за впечатляващите 2,9 млн. долара.

Парите от продажбата отиват за благотворителната организация Give Directly в Африка, която праща директно пари в брой на гладуващи семейства, основно в Кения, Уганда и Руанда.

Въпросният туит гласи просто "just setting up my twttr" и все още може да бъде видян от абсолютно всеки в профила на Джак Дорси в социалната мрежа.

Как се купува "туит"?

Купувачът - Сина Естави от Малайзия - сравнява покупката с придобиването на "Мона Лиза". Всъщност той ще получи само един от т.нар. NFT токени, които представляват данни в дигитален блокчейн портфейл, подобно на биткоин.

За разлика от биткоин, NFT (non-fungible token) е "незаменим" токен. Един биткоин може да се замени за друг, всеки NFT токен е уникален. Тази технология съществува още от 2015 г., като се появява като стандарт към криптовалутата Ethereum.

Концепцията на NFT е, че чрез него може да се купи всичко дигитално - туитът на Дорси, онлайн изображение, видео, звуков файл. В момента технологията се промотира като подходяща за продажба на цифрово изкуство.

Купувачът обаче реално получава същите нули и единици, които всеки, който отвори twitter.com, зарежда на компютъра си. Но получава специалния токен, който индикира, че е собственик на произведението. Въпреки че създателят може все още да запази авторски права и права за възпроизвеждане, както е и при картините например.

Според някои анализатори NFT токените са на практика платформа, която на пръв поглед улеснява хората, които искат да подкрепят творци да купуват дигитално изкуство - подобно на платформите за "патронаж" като Patreon, BuyMeACoffee и други. Токените обаче създават възможност и за спекулации.