Почина голямата Татяна Лолова.

Легендарната актриса си отиде на 87-годишна възраст. 

Тъжната новина съобщи първо близкият приятел на актрисата проф. Ивайло Търнев, невролог в Александровска болница. 

„Загубихме Татяна Лолова - велик и неповторим артист, обаятелен човек и приятел. Таня, завинаги оставаш в сърцето ми. Дълбок поклон! И светъл небесен път към звездите“, написа Търнев във фейсбук. 

Актрисата е починала в „Пирогов“ тази нощ. През последните дни тя е била настанена в спешната болница, където е била лекувана от COVID-19.

„Минути след 21 ч. на 22 март 2021 година голямата българска актриса Татяна Лолова почина вследствие на мозъчносъдово заболяване.

87-годишната звезда на българските театър и кино постъпва за лечение в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ на 6 март 2021 с COVID-19. Коронавирусната инфекция е преодоляна бързо, но последствията от съдовомозъчната болест и възрастовите изменения в сърдечносъдовата и дихателната система са пряката причина за смъртта. 

УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ поднася своите съболезнования  на семейството и близките на обичаната от всички актриса!“, това беше официалното съобщение, което дойде по-късно от „Пирогов“. 

Татяна Лолова е родена на 10 февруари 1934 г. в София. Майка ѝ е от руско-украински произход, а баща ѝ Желязко Лолов е счетоводител.

Лолова завършва актьорско майсторство през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев. Следва заедно с Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и други забележителни актьори.

През 1955–1956 г. играе в Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе. През 1957 г. става първата актриса, официално назначена в новоформираната трупа на Сатиричния театър, където играе до 1976 г. Между 1977 и 1989 г. е в театър „София“, след което се завръща в Сатиричния театър през 1989 г.

Играе и на сцената на Театър 199, където отбеляза 10 години на хитовия моноспектакъл Duende по текстове на Румяна Апостолова, Лорка и др., режисьор Съни Сънински – в историята са записани над 300 изиграни представления в България и чужбина. Лолова играе в спектакъла до 2017 г. В Театър 199 също играе в постановките „Старомодна комедия“ от Алексей Арбузов и „Нищо не помня“ от Артър Милър.

Тя е актриса с широк диапазон на комедийно-сатиричното изображение – от фарса и буфонадата до гротеската и сатирата. Въпреки хиперболата и иронията, използвани от нея при изграждането на образите, те са правдиви и въздействащи. Играе Агафия Тихоновна („Женитба“, Н. В. Гогол), Татяна Алексеевна („Юбилей“, А. П. Чехов). Член е на Съюза на българските филмови дейци. Написва автобиографичната книга „1/2 живот“.

Лолова не спира да работи в телевизионния театър и киното.

Хитовият ѝ моноспектакъл „Дуенде“ се радва на препълнени салони повече от 10 години в Театър 199, както и в турнетата ѝ в страна и чужбина, припомня БНТ.

Една от последните ѝ големи театрални роли бе в постановката на режисьора Стилиян Петров по мотиви на Маргьорит Дюрас - „Корабът нощ“ в Театър Азарян, НДК. Представлението за първи път събра заедно на една сцена големите български актриси Татяна Лолова, Цветана Манева, Пламена Гетова и Петя Силянова.

Нейната автобиографична книга „1/2 живот“ е рекордно преиздавана, дописвана и допълвана.

Лолова е омъжена за Светослав Светославов от 1963-та до смъртта му на 26 декември 2018 г.

Поклон пред паметта ѝ!