Нарушава ли се конституционното право (а вече и задължение) за гласуване на възрастните хора, които са с типични за старостта заболявания, но нямат решение на ТЕЛК, което да предоставят, за да им бъде изпратена мобилна урна?

Този въпрос поставя актьорът Златко Гулеков, давайки пример със собствените си възрастни съседи.

В пост във фейсбук профила си той описва как се опитва да помогне на петима души на над 80-годишна възраст да упражнят конституционното си право на глас с преносима избирателна кутия. Те са "трудно подвижни след фрактури, инсулти, паркинсон, предсърдно мъждене, коксартрози и артрити....", посочва.

Но оказва се, тази мисия е почти невъзможна. Причината е в Изборния кодекс, който казва, че за да се обособи от общината мобилна урна, трябва да се подаде заявление в срок, към което да е прикрепено копие от документ от ТЕЛК (НЕЛК). По закон с такива урни гласуват само хората с "трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в
изборното помещение". Т.е. изисква се ТЕЛК, който удостоверява трайната увреда.

"Тези правила дискриминират ли възрастните хора и нарушават ли конституционното им право да гласуват?

Да направя ли видео как живеят и се движат тези старци, за да разбере изборната администрация какви абсурди създава?", пита обаче Гулеков.

Все пак, след преговори с районната изборна администрация, той е получил отговор - ще бъде позволено на тези граждани да гласуват, ако подадат online заявление, предоставяйки епикризите си. Което поражда нов въпрос: "Трудно ли е за администрацията да се сети, че гражданин над 80 години не може да попълни и подаде онлайн заявление с прикачен към e-mail документ (ТЕЛК/НЕЛК/Епикриза)?"

Заради COVID кризата законодателите промениха ад хок законодателството, като дадоха възможност хората поставени под карантина и принудителна изолация да гласуват с мобилни урни на тези избори. Става въпрос за десетки хиляди граждани. В парламента обаче никога не се е пораждал дебат за описания от Гулеков проблем. За да бъде разрешен той обаче се изисква ново отваряне на Изборния кодекс, невъзможно 14 дни преди самите избори. Народното събрание не заседава - заради предизборната кампания, като ще се събере следващата седмица само, за да се разпусне.

Факт обаче е, че не е ясно ще успеят ли да съберат партиите достатъчно членове за мобилните секционни комисии. Заради карантинираните се очаква подвижните секции да са в пъти повече от обичайното, а политическите формации са тези, които подават членовете на СИК. 

Ето какво написа актьорът:

Живея с Баба Тота (82) и Дядо Ради (89). Над нас живее Евдокия (81). На първия етаж живеят Каля (89) и Иван (91).  Поисках да им помогна да подадат в местната община заявление за гласуване с преносима избирателна кутия.

Попълних заявленията, описах, че са трудно подвижни след фрактури, инсулти, паркинсон, предсърдно мъждене, коксартрози и артрити....

Служителката в общината ми звънна да ми каже, че трябва да представя ТЕЛК/НЕЛК на заявителите. Поисках да ми даде официален отказ, за да го обжалвам в съда. Тя каза, че няма как да получа официален отказ, защото тя не може да заведе заявленията. Обадих се в РИК Бургас. Един възпитан експерт ме успокои, че тези граждани имат право да гласуват и те ще обсъдят какво писмо да изпратят до общините и че мога да се свържа с тях след час - два. Звъннах след 4 часа и едно усмихнато с гласа си момиче ми каза, че имат решение. Да представят епикризи за своите заболявания и как могат до утре (крайния срок) да подадат заявлението online.

Имам следните въпроси:

1. Защо изборната администрация смята, че решение на ТЕЛК/НЕЛК е ценз за правото да гласуваш, когато тези решения само обосновават правото на финансова подкрепа от държавата?

2. Трима от петимата възрастни граждани получават топъл обяд, защото в COVID кризата не могат да напускат дома си, защото са трудно подвижни. Родителите ми не получават топъл обяд по тази програма, защото има кой да се грижи за тях и не се налага. Общината не знае ли, кои възрастни хора са трудно подвижни? 

3. Трудно ли е за администрацията да се сети, че гражданин над 80 години не може да попълни и подаде онлайн заявление с прикачен към e-mail документ (ТЕЛК/НЕЛК/Епикриза)?

4. Тези правила дискриминират ли възрастните хора и

5. Нарушават ли конституционното им право да гласуват?

6. Има ли партия, която да зададе тези въпроси на ЦИК, на парламента, правителството и президента?

7. Да направя ли видео как живеят и се движат тези старци, за да разбере изборната администрация какви абсурди създава?

8. Има ли адвокат, който да помогне на тези хора, за да не бъдат лишени от право на глас?