Ще успеят ли всички лица, поставени под карантина, да гласуват? Оказа се – отговорът на този въпрос ще зависи от способността на местните администрации да организират мобилните урни и съответно екипите, които ще работят с тях. И на практика няма еднозначен отговор.

Днес Централната избирателна комисия (ЦИК) даде редовния си брифинг, на който се обявяват най-важните решения от изминалите дни. Едно от тях е редът за разкриване на подвижните секции, от които трябва да се възползват хората, поставени в задължителна карантина или изолация, в т.ч. заради COVID-19 (които представляват масовия случай, б.р). По отношение на коронавируса тоа са и тези, които са с доказан положителен тест и трябва да останат у дома в рамките на 14-дни, и техните контактни лица, за които важи 10-дневен домашен престой.

Според данните от Единния информационен портал за коронавируса, към момента става въпрос за 34,606 активни случая, като до вота броят ще се промени. При всички положения обаче десетки хиляди граждани се очаква да са в карантина или изолация и би следвало да им се предостави възможност да гласуват, още повече че гласуването у нас стана задължително преди няколко години.

Така днес от ЦИК представиха решението си, според което всеки, принуден да остане у дома заради карантина или изолация може да подаде заявление до кмета на общината, района, кметството или кметския наместник, като трябва да направи това в интервала 24 март-31 март. 

Въпросното заявление трябва да е: или саморъчно подписано и подадено до местната администрация, като за целта може да се ползва и пълномощно лице, без да е нужно това да се официализира пред нотариус (в свободен текст, лично, по пощата или по факс), или да се изпрати по имейл, или да е електронно заявление, подадено чрез електронна платформа – ако местната власт поддържа такава. Електронен подпис не се изисква.

Лицата могат да гласуват както по постоянен, така и по настоящ адрес. Местната власт ще е тази, която ще прави по служебен път справка дали в действителност подалите заявления лица са под карантина или изолация. Когато това се потвърди, нейните представители трябва да уведомят лицето, че ще гласува с мобилна урна по телефон или чрез електронната поща, посочени в заявлението му, а името му да бъде заличено от списъка с конвенционалната секционна комисия, към която е зачислено.

"Когато до 31 март 2021 г. за секция (мобилна) са подадени не по-малко от 10 заявления от лица, които отговарят на изискванията на Изборния кодекс за гласуване с подвижна избирателна кутия, кметът на общината в същия срок уведомява РИК за броя на подадените заявления.

Районната избирателна комисия със свое решение определя броя на секциите за гласуване с подвижна избирателна кутия.

Кметът на общината със заповед, издадена не по късно от 1 април 2021 г., образува секции за гласуване с подвижна избирателна кутия, утвърждава номерата им и определя обхвата им", гласи още решението на ЦИК.

И тук се появяват въпросителните. Първо, излиза, че местните администрации ще имат много кратък срок да обработят информацията – кой е в карантина и изолация и кой не, да направят обратна връзка, да заличат лицата от постоянните им секции, да назначат лицата, които ще обслужват мобилните секции и пр. 

„Това ще е един много натоварен ден за общинските администрации, тъй като трябва да обработят информацията“, констатира днес на брифинга и членът на ЦИК Димитър Димитров.

Той не можа да каже и колко евентуално мобилни СИК може да се разкрият. „Много е трудно да отгатна, както и какви биха били възможностите на тези комисии да обслужват избиратели“, посочи. И допълни, че било едно да се обикалят села, друго да се обходят живущите в една кооперация.

„Общинстака администрация трябва да се съобрази с възможностите. Трудно е да кажем колко ще са мобилните секции“, заяви в заключение членът на ЦИК.

„Дописвания в избирателния списък за гласуване в секция по т. 2 с подвижна избирателна кутия не се допускат след 1 април 2021 г. (2 дни преди изборния ден), в т.ч. в изборния ден“, гласи още решението на ЦИК, което е в резултат от измяната на изборното законодателство.

С други думи – ако сте поставен под карантина или в изолация от 2 април, включително в изборния ден – 4 април, то няма да можете да гласувате, дори и да имате желание.