Как ще гласуват десетките хиляди български граждани, поставени под карантина, е един от основните въпроси за разрешаване преди провеждането напролет на първите у нас избори в COVID ситуация? 

Както Клуб Z писа, засега управляващите са се спрели на варианта осигуряване на мобилни урни за тях, каквито и в момента се използват, но за хората с трайна невъзможност да отидат до секциите. Те обаче традиционно са малко, което поставя нова питанка - възможно ли е организирането на такъв брой мобилни урни, че да бъдат обхванати всички поставени в задължителна изолация както заболели, така и техните контактни лица. Екипът на института за развитие на публичната среда (ИРПС) смята, че може. Оттам са изготвили своеобразна симулация за това колко екипа за обслужване на мобилните избирателни секции са нужни и колко време би отнело самото гласуване. Тази идея бе представена и пред президента Румен Радев в рамките на консултациите, който той провежда с партиите, с изборната администрация и експерти.

Ето какво показва симулацията:

В международен план през 2020 г. в много от държавите, провели избори, се е практикувало гласуване чрез мобилни секции. Такива например са Италия, Чехия, Хърватска, Северна Македония. Анализът е направен към броя карантинирани лица към датата 6 януари с уговорката, че няма как да се направи "разбивка" за контактните лица по области, защото здравните власти не публикуват такава информация, както и статистика от последните парламентарни избори. Данните за болни, включени в интерактивната карта, изработена от ИРПС, са само за лицата, които са над 19-годишна възраст, като идеята е да се обхванат само тази част от карантинираните, които имат избирателни права. От достъпната информация не може да се посочи колко са лицата между 18 и 19 години, болни от коронавирус. Картата представя всички избирателни райони в страната. София-град обединява данните от 23-и, 24-и и 25-и избирателни райони, а област Пловдив показва данните и за град Пловдив или за 16-и и 17-и избирателни райони (може да се види ТУК).

Към 6 януари, активните случаи на заболели от COVID-19 в страната са 70 722 души (според данните от днес са дори по-малко - 63 057 активни случая) . В допълнение, под карантина са поставени още 17 272 души. Към датата на проучването най-висок е делът на активни случаи на заболели спрямо имащите право на глас в София – град – 2.9%. В другата крайност е област Кърджали, където едва 0,09 на сто от избирателите са болни.

На последните парламентарни избори през 2017 г. с подвижна избирателна кутия в страната са гласували общо 5549 души в 185 секции. Това прави средно по 30 души, дали вота си в мобилна секция. Най-много са гласувалите по този начин във Върбица (област Шумен) – 88 избиратели, а най-малко в секция в Рила (област Кюстендил) – 5-има избиратели. Изборният ден е бил с продължителност 13 часа или 780 минути. Така при среден брой от 30 души, гласували с мобилна секция, необходимото време е било 26 минути за един избирател (най-краткото време за гласуване е било за малко под 9 минути).

В настоящата ситуация обаче в едно домакинство може да има повече от един заболял и/или поставен под карантина, което при подходяща организация би намалило значително времето за работата на комисията.

При настоящите нива на заболеваемост екипът на института е изчислил колко мобилни секции ще са необходими, ако времето между двама гласували е 20 или 30 минути. В него се включва самото гласуване, пътуването от адрес до адрес, подготовката на екипа в подвижната комисия, в т.ч. и необходимите за дезинфекция мерки.

Ако към датата на изборите се запазят настоящите нива на заболеваемост, а необходимите минути за гласуване са 20, според изчисленията ще са нужни 1813 мобилни секции, за да може всички болни и карантинирани да гласуват.

Трябва да се посочи, че това предполага всички около 70 000 избиратели, да подадат декларация, с която изрично да обявят желанието си да гласуват по този начин. Далеч не е сигурно, че всички те ще пожелаят да го направят, особено предвид, че избирателната активност в страната традиционно е около 50%, отбелязват от ИРПС.

Това от своя страна, ще намали необходимия ресурс – човешки и финансов, за организацията на мобилните екипи. Също така концентрацията на заболели от вируса е предимно в няколко от големите областни градове – София, Бургас, Стара Загора и Пловдив. Именно в тях ще трябва да се разположат и основната част от мобилните секции – общо 1215.

От института са направили и изчисления при 10-процентно увеличение или намаление на болните към датата на изборите.

"Гласуването с мобилна секция при спазване на конкретен здравен протокол и добро обезпечаване и организиране на процеса, ще даде възможност за упражняване правото на вот на заболелите и тези в карантина, като същевременно изисква минимални законодателни промени. Това е практика прилагана и в някои европейски държави през изминалата година. Тя би могла да се осъществи в съчетание с други мерки, така че в максимална степен да се гарантира безопасността на всички участници в изборния процес, без да се нарушават техните права", посочват в заключение от ИРПС, който повече от 10 години в сферата на независимото наблюдение на изборния процес в страната.