"Ох, ако можех да го кажа, щях да съм като... ментор. Не мога да се обърна към обществото и хората "ще бъде точно 10 дни". 

Така директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев отговори в интервю за БНТ тази сутрин дали частичният локдаун, който влиза в сила от утре, ще свърши след 10 дни - както първоначално обявиха здравните власти. Представители на болници и на националния щаб за борба с коронавируса вече направиха "податки", че затварянето на детски градини, училища, молове, фитнеси, заведения, културни институти и пр. може да продължи и след 31 март.

На въпрос не закъсняхте ли с налагането на рестриктивните мерки Пенчев отрече. 

"Бяхме в хипотезата за по-оптимистичен вариант и уви, той не се сбъдна. Очаквахме да видим и натиска върху лечебната мрежа как ще се отрази, но това, което виждаме не ни радва", заяви той.

Не стана ясно на какви данни се е базирала тази оптимистична хипотеза.

По думите му близо 90 на сто от капацитета на столичните болници е изчерпан. 

"Ако тенденцията се запази, до няколко дни болничната мрежа ще бъде в колапс. Не леглата, възможностите на лечебните заведения ще бъдат изчерпани. Персоналът няма да може да издържи", заяви още шефът на столичната РЗИ.

На критиката, че мерките бяха обявени в четвъртък, а влизат в сила от понеделник - време, в което заведенията и магазините са пълни "като за последно" и това създава риск от зараза, д-р Пенчев посочи:

"Дадохме прозореца, за да се подготви обществото. Ресторантите имат продукция, която трябва да бъде реализирана, родителите да организират гледането на малките деца. Това не значи, че от четвъртък до понеделник не трябва да се спазват мерките."

И вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, и здравният министър проф. Костадин Ангелов многократно заявяваха, че Европа, че даже и светът, говорят за "българския модел" за справяне с пандемията, давайки го за пример. Оказа се обаче, че директорът на столичната РЗИ не може да коментира този модел за пример, защото:

"Не знам, не съм го чувал това". 

На въпрос как изведнъж се появи висока заболеваемост сред децата, за която здравните власти от седмица говорят, директорът на РЗИ-София коментира:

"Всички казват: моловете не са, фитнесите не са, заведенията не са, училищата не са. Тогава от къде идва тази зараза? Как се разпространява?"

В София имало 222 паралелки, които са засегнати. Над 3500 деца са в градините, има 4500 ученици. Има притеснително нарастване на броя на заразени преподаватели - отчете той.

Д-р Пенчев не можа да отговори на въпроса как сега здравните власти ще върнат доверието във ваксината на "АстраЗенека" - след преустановяването на имунизирането с нея и съобщенията за правени аутопсии на починали хора, които преди това са били ваксинирани с препарата.

"Вие я водите в момента тази кампания. Първи вие разпространихте решението на Европейската агенция по лекарствата...", посочи той, визирайки новината от ЕАЛ от миналия четвъртък, отразена от всички медии, че Оксфордската ваксина е безопасна и поставянето й може да продължи.

1187 души се ваксинираха вчера в София, повечето от които с ваксината на "Модерна", заяви още Пенчев в отговор на констатацията на водещия Георги Любенов, че има отлив на желаещи да се имунизират с "АстраЗенека". А и който иска да се ваксинира, може да се обърне към личния си лекар - заяви още.

Над 4100 проверки е направила РЗИ в София - на заведения, молове, училища, градини, пазари и т.н. 340 са глобените. 219 души пък са глобени за неносене на маска.

"Това са хора, които просто се опитват да бъдат оригинални и някакви бунтари. Обикновено точно тези хора, когато не дай си Боже им се случи нещо, започват да се оплакват, че здравната система не им обръща внимание. Като цяло софиянецът спазва мерките", посочи в заключение директорът на РЗИ-София.