Премиерът на Великобритания Борис Джонсън и неговият финансов министър Риши Сунак ще бъдат глобени за нарушаване на строгите противоепидемични мерки по време на пандемията, съобщи правителството във вторник, цитирано от Ройтерс.

Полицията разследва 12 събирания в офиса на Джонсън на "Даунинг стрийт" някои от които се състояли в най-тежките дни от пандемията - когато на британците им бе забранено да присъстват на погребенията или да се сбогуват с близки, умиращи в болница, защото бяха принудени да спазват правилата, определени от правителството.

Разследващите органи установиха, че на въпросните кабинетни срещи се е консумирал алкохол.

Британският правителствен лидер е присъствал на някои от събитията.

"Министър-председателят и министърът на финансите днес получиха уведомление, че столичната полиция възнамерява да им издаде фиксирани известия за наказания", каза говорител на правителството. "Нямаме повече подробности, но ще ви информираме отново, когато разполагаме с такива."

След като данните за купоните бяха разкрити за първи път в края на 2021 г., Джонсън увери, че всички правила са били спазвани. По-късно той се извини пред парламента за присъствието си на едно събитие, което настоя, че е било по работа.

Министър-председателят също така се извини на кралица Елизабет Втора за това, че някои от служителите на кабинета му са купонясвали в навечерието на погребението на съпруга ѝ принц Филип.