Нова доставка на 33 600 дози от ваксината срещу COVID-19 на "Модерна" и 16 800 дози от тази на "АстраЗенека" са пристигнали в България в последните 24 часа, съобщиха днес от здравното министерство. Всички дози веднага са разпределени към регионалните здравни инспекции в страната.

В понеделник се чака нова пратка и от препарата на "Пфайзер"/"Бионтех". Става дума за 30 420 дози, което е с над 9 300 дози повече от очакваното количество по график. 

 
Новите дози от иРНК ваксините - "Модерна" и "Пфайзер"/"Бионтех" - се пренасочват към центровете, където се имунизират хора, записани в първа и втора фаза от календара. До лични лекари от тези пратки дози няма да стигнат, стана ясно от брифинг на д-р Данчо Пенчев, директор на столичната РЗИ. Причината - засега количествата, които се доставят, са малки, освен това има нужда от допълнително ваксиниране на медицински кадри.
По думите му през април се очаквала доставка на общо над 600 000 дози, половината от които иРНК. Тогава, "надявам се", както се изрази Пенчев, тези препарати ще има и за общопрактикуващите лекари. Това бе отговорът му на въпрос защо тези ваксини не стигат до джипитата, въпреки че според техни проучвания около 60% от пациентите им предпочитат именно този вид. А и възрастните хора следва да бъдат имунизирани именно от личните лекари. 

На този фон от днес официално е в ход по-масовата ваксинация, след като вчера Европейската агенция по лекарствата обяви, че ваксината на "АстраЗенека" е безопасна за използване. Проверката започна след сигнали от различни европейски страни за случаи на тромбози и влошено състояние на пациенти след прилагането й. Съмнения първоначално имаше за една от партидите на препарата, от която бяха получили 17 страни, в това число и България. Първоначално здравните власти у нас казаха, че ваксината е безопасна и използването й продължава, след това - ден по-късно - преустановиха имунизациите, както преди и след това направиха и много страни в ЕС.

След становището на ЕАЛ, и у нас ползването на "АстраЗенека" се възобнови. А оттам - избощо процеса по масова имунизация.

Възстановява се работата и на електронния регистър за записване на ваксина - от утре. Той на практика замени т.нар. "зелени коридори". От тази сутрин пунктовете за имунизация в страната отново работят. Всички, които са се записали за поставяне на ваксина за седмицата, през която ваксинирането беше спряно, ще бъдат служебно презаписани за една седмица напред. Всеки регистриран ще получи СМС или имейл. Има възможност за промяна на деня и часа.

Ето къде и как работят ваксинационните центрове:

В София отново ваксини - за регистрираните електронно за периода 12-19 март - работят пунктовете на "Пирогов". Те ще са отворени и в почивните дни.

В "Света Ана" има два екипа, като единият ваксинира граждани, записани за днес, а другият - хора, чиито часове са пропуснати заради спряната временно ваксина. Имунизационен фургон работи и пред "Александровска болница".

Ваксинаците са подновени и във Варна - в петте ДКЦ в града, в РЗИ и Военноморската болница.

10 000 дози от "АстраЗенека" са били отпуснати за личните лекари в столицата, а в резултат пред РЗИ е имало опашка, съобщи БНТ. Предстои да се разбере как ще продължи имунизацията от джипитата, която на практика все още не е масово стартирала, защото от включването им в кампанията до момента те сигнализират, че нямат достатъчен достъп до дози. По-късно д-р Пенчев от РЗИ съобщи, че днес на 68 лични лекари в столицата са раздадени 2040 дози от ваксината на „АстраЗенека“ в рамките на петъчния ден, а разпределянето на дозите ще продължи дне и в понеделник. На всяко джипи се падат по 30 дози.

Д-р Пенчев обясни, че тази сутрин всички общопрактикуващи лекари в столицата са били известени за деблокирането на препарата на „АстраЗенека“. По думите му ограничението на дозите и едновременното информиране е с цел да не се толерират определени практики, докато други остават без ваксини.

Имунизациите са подновени и в Пловдивска област, като общо 22-та кабинета с адресите им бяха публикувани в сайта на РЗИ-Пловдив.

Десет са центровете, където се поставя ваксина, в област Хасково. Всеки, който е записан в информационната система на МЗ, но е пропуснал часа си заради спряната имунизация, сега може да се ваксинира, дори и да не получи СМС от електронната система. 

В седем кабинета в област Ямбол също е възстановена ваксинацията с "АстраЗенека" - за регистрираните в електронния регистър. Пунктовете са в  МБАЛ „Свети Пантелеймон", МБАЛ „Свети Йоан Рилски", ДКЦ 1, СБАЛ по кардиология, Кардиологичен медицински център, Медицински център Бербатов и РЗИ. Пропусналите деня си за ваксина ще бъдат пренасочени за април, а от днес се поставят ваксини на записаните за 19 март, като имунизацията продължава по графика в следващите дни.

В област Сливен функционират отново 5 кабинета. 

В последните две области съобщават, че ще има и унищожени дози ваксини, които не са били употребени след временното прекъсване на имунизациите с "АстраЗенека". 

В Русе и областта работят отново седем места за ваксинация, като малки количества дози от "АстраЗенека" са разпределени и за личните лекари.