Това се случи в Смолян в петък, 19 март. От днес с Валя Балканска имаме обща кауза: Ще работим за връщането на българите в Родината! Това написа зам.-председателят на ПП „Републиканци за България“ Павел Вълнев в профила си в социалната мрежа Фейсбук, след проведените срещи днес в Родопите.

"Валя е извънземна - и в прекия, и в преносния смисъл. Нейната песен "Излел е Делю хайдутин" е музикалното послание на човечеството към далечния Космос.

За нас, българите в чужбина, Валя Балканска е икона. Трябваше да замина на хиляди километри, в Чикаго, за да я разбера изцяло с родопското си сърце.

Когато днес Валя ми подари диск със свои песни и везани родопски терлици, прегърнах ги като най-скъп подарък, както ще видите на снимката. Знам, че когато си пусна диска в Чикаго, сълзите ни - моите, на родителите ми, на брат ми и на жена ми, сами ще потекат по лицата ни. Само децата, все още малки българо-американци, ще се чудят какво ни става. Но и те скоро ще разберат.

Ние, родопчани, се подкрепяме. Шефкет Чападжиев, за когото само бях чувал, сега е мой приятел и често пием заедно кафе в Чикаго. И той като Валя е отличен посланик на България по света", написа Вълнев.

"Преди, като бях малък, не знаех, че колкото по-далеч сме от България, толкова повече ценим всичко, свързано с нея - звука на гайдата, гласа на Валя, всяко борче в Родопите.

И ето какво ми каза Валя Балканска в средата на март 2021 г. в Смолян. Ще го помня винаги:

"Ако мога в една торба да ги взема, ще ги донеса всички българи обратно. Човек е слаб, като е далеч от корена си. Водата, като тече без корито, се разлива, губи силата си.

Имаш това, което раздадеш и оставиш след тебе. Силният човек прави, слабият човек само иска и търси кой му е виновен. Да не търсят българите равния път, да се не препинат, да стъпват на твърдо и да знаят откъде са излезли и че трябва да се върнат, защото земята навън под краката им е мащеха".

Ех, Валя, няма да е лесно..."

По думите на зам.-председателят на Републиканци за България Павел Вълнев най-големият капитал на България са българите в чужбина.

"Америка е държава, която събира мозъците на света, а ние сме държава, която гони мозъците си по света. Нашите мозъци дават принадена стойност на чужди икономики. 30 години изтичат хора навън, не можем да ги върнем веднага. Но трябва да тръгнем отнякъде, трябва да правим конкретни политики, за да може тези хора да се чувстват желани в Родината си.

Едно от нещата, които съм предложил, е да имаме Министерство на българите в чужбина. В момента имаме четири агенции, които са неработещи. Аз самият съм дарил за българите в чужбина много повече пари от всички тези агенции, взети заедно. Подпомагал съм доста фолклорни събития, танцови състави, купувал съм народни носии. Много пъти са ме питали хора: Защо го правиш? Просто това ми идва отвътре и това е с всеки истински родопчанин. И по това много си приличаме с Валя Балканска - посланици сме на Родопите и на България", пише още в поста в социалната мрежа.

"Ние, от Републиканци за България, искаме да обединим хората от различни етноси и религии, не ги делим на общности, защото за мен всички са България. Навсякъде, където има и един българин, е България. Много добре знам мисленето на българите в чужбина и на българите в България. Тук си мислят, че парите там ги берат от дърветата, други пък им викат изменници. А в чужбина си мислят, че тук е много лесно, но като си бил 10 години в Америка и не си си идвал, губиш представа за България. Трябва обединение! Ще привлечем българи от чужбина, финансово стабилни, и можем да направим промяната.

Ходих днес и в селата Арда, Горна Арда и Могиляне, почти до бившата гранична бразда с Гърция. Оттам са избягали моите приятели Чап и Хамид Русев през 1963 и всеки миг картечен откос е можел да сложи край на живота им.

Сега всеки може да се завръща и да си отива пак, но винаги с България в сърцето.

Благодаря на Валя Балканска, благодаря на родопчани, мои братя и сестри!", написа в заключение Павел Вълнев.

Повече на сайта на ПП "Републиканци за България".

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!