Легендарният български кларинетист Иво Папазов-Ибряма обвини управляващите в дискриминация заради невъзможността народните музиканти да се възползват от помощта, която бе гласувана от правителството за родните музиканти. Оказа се, че по програмата могат да кандидатстват само и единствено артисти и изпълнители в областта на поп, рок и джаз музиката. 

В началото на март правителството реши да подпомогне с по 4350 лева 1000 музиканти, които са загубили доходите си заради ограничителните противоепидемични мерки. Сумата се равнява на пет минимални работни заплати (3250 лева) и осигуровките към тях (1100 лева).

Преди това лично премиерът Бойко Борисов се срещна с Рут Колева, Орлин Павлов, Росен Ватев и Марина Василева. 

 
Не срещата те са поискали промяна в Закона за телевизията и радиото, с която да бъде въведена задължителна квота за излъчване на българска музика. Тогава Борисов се ангажира да въведе такава квота и в държавните, и в частните радиа през следващия управленски мандат.

Последва и остър коментар на рапъра Христо Петров - Ицо Хазарта, който смята, че не е редно да се раздават "пари на калпак". "Като видя как музиканти са наобиколили началника и ми става кофти", каза той в интервю за бТВ. И изрази възмущение за начина, по който се разпределят тези суми, независимо от данъците, които са платили изпълнителите на държавата назад през годините. 

Срещу начина на разпределяне на парите скочи сега и Иво Папазов-Ибряма. Според него родните музиканти се делят несправедливо. А решението на управляващите е "обидно и нередно".

Ето какво написа в официалната си страница известният музикант:

Животът на музикантите през последната година стана много тежък. Мои приятели ми се обаждат за помощ, а аз нищо не можех да направя, за да им помогна. Затова наскоро много се зарадвах, като научих за инициативата на Рут Колева и други за подкрепа към музикантите. Време беше някой да предприеме нещо!

Днес обаче разочарованието ми е много голямо. Оказва се, че помощта е за рок, поп и джаз музиканти. За мен не е проблем да кандидатствам за тази помощ. Един американски критик беше казал, че съм Джими Хендрикс на кларинета.

Бил съм на фестивали, като например музикалния маратон на Бруклинската музикална академия, на който се представяха само авангардни музиканти. Създал съм стил, който бе наречен "балкански джаз или фолк-джаз".... но нима е редно музикантите да се делят по стил и да бъдат дискриминирани според стила в музикалното изкуство, който са избрали? Нима народните музиканти не заслужават подкрепа? Искам да помоля всеки, който прочете това, да го сподели и да предупреди управляващите, че това отношение е нередно и обидно.

Народните музиканти са дали много на България. Не ги забравяйте!