Социалната мрежа Twitter организира анкета сред потребителите си, в която ще ги пита как трябва да бъдат модерирани световните лидери и какви правила трябва да важат за тях.

Преди месеци платформата изключи акаунта и блокира американския президент Доналд Тръмп заради нарушения на правилата ѝ срещу "възхваляване на насилието", по повод туитове на Тръмп преди встъпването в длъжност на опонента му Джо Байдън. Според някои те са довели до щурма на протестиращи срещу Капитолия, но други все още критикуват решението на Twitter да забрани достъпа на президента до мрежата.

Анкетата ше бъде достъпна между 19 март и 12 април.

"Искаме да чуем от хората дали те вярват или не в това, че световните лидери трябва да бъдат обект на същите правила както всички други в Twitter. И, ако световен лидер наруши правило, какви действия са подходящи", пишат от компанията в блога си.

Важно е да се отбележи, че Тръмп и преди е нарушавал многократно правилата на Twitter и Facebook, но двете компании му наложиха забрана, едва след като резултатите от изборите в САЩ показаха загубата му през 2020 г.

Twitter се съветва и с учени и с активисти в сферата на човешките права. Това, в комбинация с резултатите от анкетата, ще "информира разработването на нашата политическа рамка". 

И Facebook разработва нова политика по същия повод, като специален съвет разглежда цялостно как компанията ще третира хора на изборни длъжности.