Стефан Дойкин е финансов консултант в областта на алтернативните инвестиции. Работил е като финансов съветник към ЕК, консултант към Световната банка, експерт по финансови инструменти. Той е кандидат за народен представител от листата на ПП „Републиканци за България“ в 4-ти МИР Велико Търново, а интервюто му е дадено за предаването "Добър ден, България" на Радио "Фокус".

- Господин Дойкин, това е една малка част от професионалната ви биография. Какво още трябва да знаят избирателите за вас?

Аз съм пример, че все пак част от младото поколение е решило да се завърне в България. От няколко години съм в България, живея и работя тук. Много голяма част от хората в чужбина като мен, колеги, искат да се завърнат, но нямат възможност за развитие.

Моето образование започна във Велико Търново, от тази област съм, учил съм икономика в Икономическата гимназия във Велико Търново, след което заминах за чужбина. Дълги години бях там. Първоначално завърших бакалавър в университет в Манчестър по бизнес отношения и финансов мениджмънт. След което продължих магистърското си образование в един от най-добрите университети в света на тема икономика и политика, това е Лондонското училище по икономика и политика. Продължих да специализирам към Института за държавна администрация „Джон Кенеди“ в Харвардския университет в САЩ. Програма, която завърших там, обединяваше 30 бъдещи лидери в областта на държавната администрация и управлението. Влизането в такава програма беше изключително трудно. Редом до мен бяха съветници на висши политици, президенти, премиери, членове на кралското семейство, служители на администрацията на Белия дом и други. Към моментна освен динамичното ежедневие свързано с работата ми, аз съм докторант по икономика, дигитална трансформация и финансови услуги и най-важното– присъединих се към „Републиканци за България“. Това е един проект, който аз подкрепям. Учредител и член на Изпълнителния съвет на „Републиканци за България“ съм, както и координатор на секторна политика „Финанси и управление на средства от ЕС“.

- Свикнали сме да чуваме, че младите и образовани българи, особено пък тези, които са успели да се реализират навън, не искат да се върнат в България или поне – не, докато условията в страната не се подобрят. Вие защо решихте да правите политическа кариера в България? С какво ви изкушава политиката?

Доста хора биха искали като мен да се завърнат, лично познавам много такива колеги, приятели, които живеят в чужбина. Просто няма създадени условия в България, за да се развиват. Те апелират за промяна. Като част от екипа на „Републиканци за България“ аз участвам активно в подготвянето на стратегии, както и пакета за управление на следващото правителство, защото ние сме убедени, че ще участваме в него. Ние сме преразгледали всяка една наболяла тема. Разговаряли сме с хората в различни градове и на база на това сме подобрили програмата си по тези наболели проблеми, на база на експертни оценки.

Защо „Републиканци за България“, защо един млад човек като мен би се присъединил? „Републиканци за България“ е политическа партия, която обединява идеите на много експерти. Присъединих се, защото видях, че това е политическа сила, която споделя моите виждания за развитие в България. „Републиканци за България“ работи за това да възстанови държавността, да въведе електронно управление – такова, за което ние апелираме от самото създаване. Ние апелираме за ред в държавата, искаме това да се случи. Присъединих се към тази партия, защото много млади мъже и жени, които са част от нашия екип, са доказали своя професионализъм в техните области. Голяма част от тях са се завърнали като мен, хора, които са работили, живели в чужбина, учили са, познават сериозните проблеми в България и искат да допринесат. „Републиканци за България“ обединява идеите на следващото управленско поколение.

- Икономическата криза като резултат от здравната, очевидно ще постави и България в незавидни финансови параметри през следващата година. Каква е вашата програма за стабилизиране?

Абсолютно съм съгласен. Икономическата криза, причинена от пандемията и ограничителните мерки за нейното преодоляване, представлява огромно предизвикателство пред всички политики. Ние от „Републиканци за България“ настояваме за задържане на работните места чрез въвеждане на стимулиращи мерки. Разбира се, има такива въведени, но те не работят до такава степен, до каквато ние предлагаме да бъдат подобрени. Ние настояваме за фокус върху зелените инвестиции, нови технологии, изграждането на ново начало за излизане от кризата. Ние настояваме за инвестиране в дигитализация, електронно управление, финансиране на научно-изследователската и развойна дейност. Основно нещо, за което апелираме, е стимулиране на икономиката чрез подобряване и въвеждане на нови пакети в помощ на бизнеса.

- Коя според вас ще бъде най-важната задача за следващия парламент, независимо как е конфигуриран той?

Най-важната задача ще бъде излизане от кризата, в която се намираме. Тя е не само продиктувана от създалата се ситуация предвид пандемията. Друго основно нещо е корупцията на всеки етаж. Всички ние българите помежду си разговаряме, знаем за какво става дума в нашето управление. Това ще бъде много трудно. Другото, което е, правителството се наложи с това да тегли изключително много заеми. Ние решаваме проблемите със заеми, което означава, че моето поколение, следващото поколение, ще трябва да плащаме всичко това.

Между другото новина, която е от вчера, тя мина между редовете, правителството отново опитва да изтегли заем, мисля че за около 300 милиона лева, като търгът за тези държавни ценни книжа е насрочен за след 4 дни. Ние постоянно вдигаме летвата на нашите заеми, всички тези милиарди ще трябва да ги преразгледаме. Ние със сигурност, когато влезем в управлението, ще направим ревизия и разчет на всички харчове. Ще направим актуализация на бюджета, която ще бъде абсолютно необходима.

- Доколко България може да разчита на еврофондове, за да възстанови икономиката си или по-скоро трябва да бъдат намерени някакви вътрешни механизми?

Разбира се, ние влязохме в новия дългосрочен бюджет на ЕС 2021-2027 г. Тук основно перо е Next Generation и програмата, която е предназначена да стимулира възстановяването от КОВИД – кризата. Това е най-големият пакет в историята изобщо на бюджет на ЕС, който е в размер на близо 1,8 трилиона евро, ако не се лъжа. Ние ще имаме възможността да се възползваме от тези средства. Как и по какъв начин ще зависи от експертите, които ще влязат в следващото управление, защото то ще бъде подменено. Ние сме заложили основни опорни точки като например приоритет насочен към здравеопазването. Това със сигурност е ясно, че ще бъде приоритет. Съхранението на здравето на българските граждани, както и българският бизнес и успешно усвояване на средствата от европейски фондови програми. Но как и по какъв начин? Предприемане на стъпки към опростяване на правилата, за да бъдат по-кратки, по-ясни, по-малко. Например за предприятия и предприемачи, които се възползват от подкрепата на ЕС, новата рамка предлага по-малко бюрокрация, по-прости начини за плащанията, като се използват опростени варианти за разходите. Следващото българско правителство трябва да се насочи към прилагане точно на тези стъпки.

- Досегашното правителство извежда като една от положителните политики в икономическата сфера благоприятните условия, които са създадени в страната за чужди инвеститори. Защо в крайна сметка не ставаме свидетели на кой знае колко голям инвеститорски интерес?

Защото инвеститорите виждат несигурност в нашето управление, те виждат несигурност да инвестират в нашата страна. Ние можем да изключим абсолютно всички мерки за подпомагане на бизнеса и да ги определим за неработещи. Все пак има една част от тях, които не са структурирани да помагат така, както би трябвало. Нужно е преразглеждане на тези мерки, подобряването им, както и въвеждането на нови такива, които да бъдат стимул за бизнеса и съответно за икономиката. Всички говориха за мярката 60/40, тя е изключително нашумяла и към момента. Този план да се действа, да бъде бизнесът подпомогнат и да подпомогне икономиката да се изправи, не работи. Правителството вече говори за поредния локдаун. Мярката 60/40 се подготвяше цели 4 месеца, приложението й можеше да бъде далеч по-бързо и по-ефективно. Всичко това се забелязва от външни експерти и разбира се те виждат несигурност да инвестират в нашата страна.

- Какви проблеми най-често поставят гражданите пред вас в тези дни?

Ние с г-н Павел Вълнев и г-н Цветан Цветанов направихме много срещи тук в нашата страна, обиколихме буквално цяла България и те продължават и към момента. Хората най-вече говорят за това, че няма подпомагане към техния бизнес. Малкият и средният бизнес винаги е бил гръбнакът на една държава. И той трябва да бъде подпомогнат значително, да му бъде предоставена помощ, като намаляване например на данъчна, административна, регулаторна тежест. Част от тези мерки биха могли да бъдат въвеждане на по-ниски данъци за определени бизнес сектори, които примерно са гръбнакът на възстановяването и растежа на икономиката. Хората говорят за корупция. Хората говорят за това, че вече им е дошло до ръба. Те са готови на промяна, въпреки всичко се страхуват да го кажат на глас. Ние апелираме да не се притесняват, апелираме на 4 април да решим този проблем, като всички излезем и гласуваме.

- Обмислили ли сте, господин Дойкин, вариант, ако по една или друга причина не попаднете в следващия парламент, дали ще останете в България или отново ще потърсите реализация навън?

Това наистина е много сериозен въпрос, на който аз имам един отговор - аз съм българин и съм излязъл от България преди 10 г., за да натрупам опит с идеята да се върна и да приложа наученото в България. От 3 г. съм в България, въпреки че работя за чуждестранна компания, правя го оттук.

Ние от „Републиканци за България“ не вярваме, че няма да бъдем част от управлението. Не само че ще бъдем, но ще бъдем огромен фактор, това ще се случи. Нашите структури работят перфектно. Ние сме партия на 6 месеца. За този период г-н Цветанов не спира, неуморно, всеки божи ден, да създава и да разширява тези структури. Хората ще го забележат това нещо на 4 април. Така че ние със сигурност ще бъдем фактор. А това дали аз ще бъда в България – да, разбира се, и то в управлението на нашата страна.

Повече на сайта на ПП "Републиканци за България".

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!