Нови 36 000 флакона от медикамента ремдесивир поръчва правителството. Стойността на договора с единствения производител на лекарството е 24 929 000 лв., стара ясно от решението на Министерския съвет от днес. Всеки месец се очаква доставка от 6000 флакона и така в продължение на 6 месеца. Ремдесивир се използва при лечение на коронавирус в болнични условия при някои пациенти. У нас медикаментът се прилага, въпреки че от Световната здравна организация преди време излязоха със становище, че няма доказателства той да предотвратява тежкото протичане или фатален изход от болестта. 

Това е поредната покупка на ремдесивир. През октомври 2020 г. кабинетът отпусна общо 30 млн. лв. за целта с очакването флаконите да стигнат до март 2021 г. В края на миналата година обаче имаше последователно отпускане на по 14 млн. лв. два пъти и още 19,4 млн. за същото лекарство - или общо около 73 млн. лв.

Анализът на епидемичната обстановка в страната показва, че през последните седмици се наблюдава ръст на заболяемостта от коронавирусната инфекция, като пропорционално нараства и броят на хоспитализираните пациенти, при които е необходимо прилагането на лекарствения продукт, става ясно от днешното решение на правителството.  

Министерският съвет прие също Решение за одобряване на проект на Договор за дарение на комплекти за тест за антиген „всичко в едно" за диагностика на COVID-19 на Р България от Европейската комисия. Опцията е част от европейският инструмент ESI подпомага държавите членки за справяне в борбата с коронавируса, включително чрез осигуряване ваксини за всички европейски граждани. ESI е използван и за осигуряването на комплекти за тест за антиген „всичко в едно" за диагностика на COVID-19. Съгласно Договора, ако Бенефициентът реши преди или след доставката на комплектите, че не се нуждае от цялото или част от количеството, трябва да информира Комисията. Всички освободени количества се преразпределят между държавите членки под координацията на Комисията, припомнят от МС.

Очаквайте подробности