Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Световната здравна организация (СЗО) излезе с официална препоръка да не се използва лекарството ремдесивир за лечение на хоспитализирани пациенти с COVID-19, без значение колко тежко протича заболяването за пациента. Причината - няма доказателства, че употребата на медикамента подобрява шансовете за оцеляване, нито че подобрява или предотвратява влошаването на състоянието на пациенти в болница, при които има тежко протичане на болестта. 

Препоръката е обявена днес, като е променен и общият протокол за лечение на пациенти с коронавирус на СЗО, става ясно от съобщението. Решението идва, след като екип от експерти публикува свои заключения за ефекта от ремдесивир при лечение на коронавирусната инфекция в реномираното медицинско списание BMJ (в линка можете да видите пълния текст на проучването). 

Подчертава се (отново), че ползването на лекарството има и сериозни странични ефекти (затова и медикаментът и досега се ползва само в болница и при тежки случаи - б.р.)

СЗО започна проучването на ефекта от лечение с ремдесивир на 15 октомври и периодично публикува резултати. И сега организацията подчертава, че изследванията трябва да продължат и насърчава това, за да има сигурност при заключенията при определени групи пациенти. 

В страните от ЕС допускането на ремседивир в лечението се случи през юли, като преди това медикаментът бе пробван за лечение на коронавирусна инфекция в САЩ. Съмненията в ефекта се появиха на по-късен етап. 

Ремдесивирът е едно от лекарствата, което се ползва и в България, а тази сряда, 18 ноември, премиерът Бойко Борисов лично съобщи, че правителството е взело решение за отпускане на още 14 млн. лв. за купуване на допълнителни 17 000 флакона. Преди това бяха отпуснати над 24 млн. лв. за лекарството. От последното правителствено заседание се разбра, че са налични около 2000 флакона. А планът на властта е запасяване до февруари включително. 

 

Коментари

Сега сигурно,Бойко ще ви е

Сега сигурно,Бойко ще ви е виновен,или правителството,защото преди това СЗО разправяше че,хората се повлияват добре с лечението с този препарат?!

Така говореха, защото

Така говореха, защото първоначалните данни показваха известна полза, и защото нямаше достатъчна оценка на страничните ефекти. Но след като Тръмп се допобърка след лечението с ремдесивир, стана ясно, че то вреди повече, отколкото помага.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.