Нови общо 184 млн. лв. за справяне с пандемията от коронавирус отпусна правителството на заседанието си днес, съобщиха оттам. Парите ще отидат за болници, ваксини и ремдесивир. Разпределението на средствата е следното: 

  • 45 млн. лв. за лечебните заведения за болнична помощ като субсидия за поддържане на готовността им за оказване на медицинска помощ при обявена извънредна епидемична обстановка.
  • 105 млн. лв. за осигуряване на ваксини в борбата срещу COVID-19.
  • 19,4 млн. лв. за купуване на ремдесивир за лечение на коронавируса.
  • 14,3 млн. лв. за изграждането на нова система за приемане на спешните повиквания - с цел подобряване на услугата за Единния европейски номер 112 в България.

Премиерът Бойко Борисов и от тази част от правителственото заседание пусна видео със собственото си изявление, като няколко думи казва и здравният министър Костадин Ангелов - в частта за парите за системата за спешни повиквания. Средствата са нужни за подмяна на действащата в момента IT инфраструктура, обслужваща центровете за спешна медицинска помощ, със система от ново поколение. 

По думите на Борисов пък "всеки ден с действията си подпомагаме системата на здравеопазването, за да може нашите медицински екипи да побеждават в битката с коронавируса и да опазват здравето на българските граждани".

Тъй като постановлението съдържа пореден транш за купуване на лекарството ремдесивир, за което неотдавна дойде препоръка от Световната здравна организация да не се ползва за лечение на коронавирус, без значение от състоянието на пациентите, защото ползите не са доказани, Борисов подчерта днес: 

„Нашите доктори го изписват непрекъснато, а пациентите, болни от COVID-19, много му вярват.“

Медикаментът се прилага само в болнична среда заради риска от странични действия.