Американската компания Google отново ще трябва да се защитава в съда срещу огромен иск за нарушаване на неприкосновеността на личните данни на потребителите, съобщи CNET.

Според групата ищци, които искат техногиганта да плати 5 млрд. долара за нарушението, компанията продължавала да следи и да записва браузинг историята на хората, ползващи браузъра Chrome (най-популярният в света) с т.нар. incognito режим.

В режима incognito, както съобщава самият браузър, Chrome би трябвало да не пази данни за браузър история, „бисквитки“ и информация, попълнена в онлайн формуляри. Според иска обаче компанията все пак събира данни.

Google събира и други данни през останалите си приложения, което не разкрива на потребителите си.

Техногигантът се е опитал да накара съда да отхвърли иска още преди да започне делото. Според съдийката Луси Коу от Сан Хосе, Калифорния, обаче няма основание за това и компанията в действителност не е предупредила потребителите, че събира данни в режим incognito.

От Google изтъкват, че изрично предупреждение все пак е налице - при отваряне на прозорец в този режим също така е написано, че интернет провайдъра, собственикът на мрежата, от която влизате в интернет (учебно заведение или работодател) и сайтове, които посещавате, все още могат да събират данни за вас. Това означава, че ако посетите сайт или услуга на Google през Incognito режима, те продължават да събират информация от вас по тази линия, а не през самия браузър.