Американското министерство на правосъдието започна антитръстово дело срещу една от най-големите технологични компании в света - Google.

На пръв поглед това изглежда като обикновен правен акт, но в действителност е един от първите залпове на една политика по редефиниране на интернет от регулаторните органи - в САЩ и по света.

Макар това дело да е срещу Google, то може да доведе до правни прецеденти, по които да бъдат атакувани подобни практики и на Apple, Facebook, Amazon и други.

Какви са обвиненията срещу Google?

Според правосъдното министерство на САЩ компанията използва антиконкурентни практики, за да запази позицията си като лидер в онлайн търсенето. Търсачката на Google може да е безплатна за потребителите, но тя е и платформа за реклами - които са лъвският пай от приходите на компанията майка Alphabet, възлизащи на 34 млрд. долара през миналата година.

Обвинението твърди, че от Google сключват незаконни сделки с ключови свои партньори, за да може търсачката и приложенията да са "по подразбиране" в продуктите на Apple и в смартфоните Android. 

И други държави готвят дела срещу Google за същата практика.

Всичко, в което обвиняват Google, е факт. Въпросът е дали е незаконно

Google в действителност си купува правото едноименната търсачка да бъде основна в браузъра Safari. И лицензионните правила за Google Mobile Services практически задължават смартфон производителите да включват популярни приложения на технологичния гигант във всеки телефон с операционната система Android. Присъствието на компанията на пазара е толкова всеобхватно, че много производители включват нейни програми дори без да имат подобни търговски отношения.

Показателно е и какво се случва със смартфоните на Huawei, които поради търговската война между Китай и САЩ нямат достъп до услугите на Google. Въпреки добрите цени спрямо конкуренцията и опитите на китайската компания да компенсира недостатъка със свой магазин за приложения, продажбите на смартфоните Huwaei извън Поднебесната империя спадат именно заради липса на ключови услуги на Google.

От Google не отричат това - доводът е, че не правят нищо незаконно и не вредят на конкуренцията. Основната теза, която всички големи компании защитаваха пред Конгреса през тази и миналата година, е, че интернет е напълно свободен и всеки стартъп има потенциала да ги измести.

Ключовата задача на правосъдното министерство на САЩ ще е да докаже, че въпросните практики ограничават конкуренцията. Обвинението трябва да аргументира защо една напълно безплатна услуга може да е във вреда на потребителите.

Прецедент има - но неуспешен

През 2001 г. американският съд определи решението на Microsoft да включва браузъра Internet Explorer (IE) като част от пакета на операционната система Windows като монополна практика.

Компанията на Бил Гейтс изказа тезата, че браузърът е неразделна част от операционна система и затова е пример за иновация на пазара. Това, разбира се, не беше вярно - защото съществуваше версия на IE и за Mac компютрите.

Според обвинението залагането на браузъра по подразбиране в операционната система блокира ефективно конкуренцията - в лицето на Netscape Navigator и Opera, които през 2001 г. човек най-често се налагаше да си купи от магазина на CD. Този довод би се сринал днес, разбира се, когато алтернативен браузър е на два клика разстояние. Неслучайно около 2005 г. се появи шегата, че IE има само една функция - през него човек да си свали по-добър браузър.

В крайна сметка съдът реши, че от Microsoft са нарушили закона и първоначално отсъди компанията да бъде разделена на две - едната част да се занимава само с разработката на Windows, а другата - с работата върху останалия им софтуер. Гейтс обжалва. Накрая постигна споразумение. То включваше наблюдение от страна на регулаторите на целия производствен процес на софтуера на Microsoft, но на практика бе безобидно. Мерките по това решение изтекоха през 2007 г.

По ирония на съдбата IE загуби бързо монопола си на браузър пазара, сега над 69% от същия пазар се държи от Chrome. А това е браузърът на Google. Който идва предварително инсталиран в почти всяко Android устройство.

Какво ще се случи с Google?

По всяка вероятност целта на обвинението е същата - да се намерят аргументи за разцепването на Google, а впоследствие и на други техногиганти.

Забележително е, че по тази тема републиканците и демократите в САЩ са почти на едно мнение - нужно е ограничаване на монопола на технологичните компании. Президентът Доналд Тръмп от месеци говори за тези мерки и видно по това дело се бърза, за да започне то преди президентските избори (на 3 ноември - б.р.) и основите му да бъдат под републикански контрол.

Успешно дело срещу Google би означавало създаване на солиден аргумент и срещу Facebook, Apple, Microsoft, Amazon. И четирите компании са разследвани в момента от щатски и федерални комисии, регулаторни органи и прокурори.

Според скептиците Google има достатъчно "правна мощ", за да постигне поредно споразумение, което да блокира всякакви реални промени на бизнес практиките на компанията. Ако не успее, другите трилионни компании пък ще имат още няколко възможности да спрат регулаторите.

Оптимистите смятат, че този път ще е налице по-голям успех, който, ако не до разкъсване на техногигантите, може да доведе поне до сериозни промени в регулацията и да отвори пазара за реална конкуренция.