От 2015 година насам Европа преживява изключително сухи лета с тежки последствия за природата. Селското стопанство също страда хронично от липсата на вода. Според ново проучване става дума за суша с исторически размери – досега не е описван толкова сух период в Европа през последните 2100 години, съобщава „Нейчър геосайънс“. Според учените, направили изследването, сушата е пряко свързана с климатичните промени, предизвиквани от хората.

За проучването си специалистите не само са анализирали всички достъпни архиви и описания на времето в миналото, но са изследвали и пръстените на дървета по специален метод. В крайна сметка създават огромна база с данни за хидроклиматичните условия в Европа от времето на Римската империя до днес. 

„Всички ние виждаме ясно честотата на горещите и сухи лета в последното десетилетие. Но имахме нужда от прецизна реконструкция на историческите условия, за да сравним екстремните лета сега с предишни столетия“, обясни един от водещите проучването – Улф Бюнтген от университета в Кеймбридж.

За целта той и колегите му са измерили 27 000 пръстена на 147 дъба, покриващи времето между 75 г. пр. Хр и 2018 година. Пробите са направени както върху археологически находки на дървен материал, така и върху живи дървета в Чехия и Бавария.

От всеки кръг на дървото учените екстрахират и анализират стабилни въглеродни и кислородни изотопи. По тях може да се научи повече за условията, при които са расли дърветата и реакциите им срещ у тях. Стойностите на въглеродните изотопи зависят от активността на фотосинтезата, а кислородните изотопи се влияят от водата. Двете стойности заедно дават конкретна представа за метеорологичните условия в различни епохи. Така например става ясно, че летата през 200 година, 720 година и 1100 година са били изключително влажни и хладни. 

С индустриализацията зачестяват сухите лета, като през последните 20 години те са по-горещи и сухи от когато и да било преди това.

„Масовото умиране на гори в части от Европа потвърждава изводите ни“, казват още учените.