Конституционният съд (КС) единодушно отхвърли искането на депутати от БСП да "отмени" възможността депутати болни или поставени под карантина заради COVID-19 да участват виртуално в парламентарните заседания, пише днес специализираното издание lex.bg. 

Решението на КС все още не е публикувано. То идва ,след като предстои 44-ото Народно събрание да проведе само още едно заседание, на което да се разпусне. Решението обаче има и принципно значение, тъй като показва, че Конституцията допуска виртуално участие на поставени под карантина или изолация депутати в парламентарните заседания.

Както Клуб Z писа, заради системната невъзможност на ГЕРБ и "Обединени патриоти" да съберат кворум, което пък се случва заради отказа на депутатите от левицата и ДПС да се регистрират, управляващите приложиха иновативен подход - поставените под карантина заради COVID-19 техни колеги да "натискат копчето" онлайн. До това решение се стигна, след като приемането на държавния бюджет за 2021-а увисна на ръба. Така, в първия ден от онлайн регистрацията, обществото стана свидетел на това как дори и поставени на кислородно дишане и в болница народни представители участват в събирането на кворума. В случая ставаше въпрос за председателката на правната комисия в парламента Анна Александрова (ГЕРБ), която и в следващите дни продължи да участва в събирането на гласовете, за да заседава парламентът.

От левицата още в първия ден на приемането на правилото се заканиха да сезират КС и го направиха - на основание два члена от конституцията. Чл. 84, алинеи 1, 2 и 3 и чл. 73.

Член 84 гласи:

(1) Народното събрание открива заседанията си и приема своите актове, когато присъстват повече от половината народни представители.

(2) Народното събрание приема законите и другите актове с мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители, освен когато Конституцията изисква друго мнозинство.

(3) Гласуването е лично и явно, освен когато Конституцията предвижда или Народното събрание реши то да бъде тайно.

А 73 казва:

"Организацията и дейността на Народното събрание се осъществяват въз основа на Конституцията и на правилник, приет от него."

С други думи, от левицата оспорваха колко "присъствено" и колко "лично" е гласуването от вкъщи (или от болничното легло). Твърдяха и, че дистанционното участие на депутатите не е равностойно на личното им физическо присъствие, тъй като те няма как да участват онлайн в закрити заседания и на тайни гласувания. Виждането на левицата беше и, че правилата са дискриминационни, тъй като дават възможност за виртуално участие в заседанията само заради COVID-19, а не и при карантина или лечение от други заболявания.

Припомняме, че само ден преди приемането на правилото за карантинираните народни представители, лично председателката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова заяви:

"Конституцията на България не позволява дистанционно провеждане на пренарни заседания."

Коментарът й бе по повод на проваленото заради липсата на кворум заседание, като тогава управляващите заявиха, че имат народни представители с COVID-19, както и контактни лица, които съответно отсъстват от работа. А "патриотите" обвиниха за разпространението на заразата в НС... опозицията - защото не носели маски.