Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Невъзможността на управляващите ГЕРБ и "Обединени патриоти" да осигурят кворум в парламента доведе до това, че техни колеги трябваше да се регистрират днес за участие в заседанието и от... болницата.

Както е известно, след скандал през миналата седмица ГЕРБ и ОП внесоха извънредно и приеха изменение в правилника за работа на Народното събрание, според което народните представители, които са поставени под карантина заради COVID-19, могат да се регистрират в началото на пленарния ден, както и да участват в заседанията - онлайн.

Така се стигна до днешната ситуация, когато в 9 ч. на екрана зад президиума се появиха петима депутати, поставени под карантина или на лечение.

Впечатление направи това, че председателката на правната комисия Анна Александрова (ГЕРБ) се намира в болница и е на кислородно лечение. Въпреки това председателката на парламента Цвета Караянчева отправи питане към всеки от петимата поединично, в това число и към Александрова, да заявят лично "тук" и гласът им да бъде отчетен в полза на кворума.

Така Караянчева отчете 121 гласа - точно колкото са необходими за кворум, и бързо обяви старт на заседанието. Онлайн се регистрираха Александър Ненков, Анна Александрова, Митко Полихронов, Младен Шишков и Пламен Нунев - всички от ГЕРБ и на практика спасиха кворума.

Впоследствие от левицата направиха предложение за изслушване на здравния министър Костадин Ангелов по въпросите на COVID-19. От ГЕРБ възразиха, че предложението не отговаря на реда по правилника. А председателката на групата Даниела Дариткова обвини опозицията, която отказва от месеци да се регистрира и така кара управляващите сами да си събират кворума (което е тяхно задължение), с думите:

"Не ви ли е неудобно от колегите, които представяме от болничните стаи на кислородно лечение! Не ви ли е неудобно! Уважаеми колеги от БСП - вашата наглост е безмерна!"

Отвърна Георги Свиленски (БСП) - че тези, на които трябва да им е неудобно, са управляващите, които "изнасилват" колегите си да се регистрират и от болниците.

Последва обаче интересно изказване на Дариткова. Макар сама да бе обявила преди минути, че правилникът не разрешава министърът да бъде изслушан с искане "ад хок", сега обяви как лично се е обаждала на депутати от БСП с обещанието: ако се регистрирате, ние ще подкрепим изслушването.

"Обясних съвсем коректно на проф. Михайлов, че ако вие участвате в регистрацията, ако се покажете отговорни към работата си като парламентаристи, ще подкрепим искането за изслушване на министър Ангелов. Затова, уважаеми колеги, аз отново потвърждавам тези свои думи. Да, важно е да се изслуша министърът, но тогава, когато вие участвате в кворума, в председателски съвет, когато вие бъдете отговорни народни представители", заяви Дариткова, признавайки защо всъщност не е подкрепено искането на левицата.

Караянчева допълни това, като обяви, че по правилник само тя има право да допусне въпросното изслушване.

"Предвид на това, че днес не направихте кворум, вие не се интересувате от темата", заяви Караянчева.

На това Свиленски припомни начина, по който бе прието през миналата седмица решението за онлайн регистрация и гласуване:

"Г-жо председател, на базата на кой правилник и на кой член от правилника в петък приехте това решение, с което карате колеги от болницата да участват в това заседание? Обвинявате ни, че не познаваме правилника - а вие като председател научихте ли го? Разбрахте ли, че в петък в 15 ч. няма как да вкарате проект за решение, който да бъде гласуван в 16 ч.?"

Д-р Георги Михайлов (БСП) взе повод от думите на Дариткова, за да призове отново за изслушване на министър Ангелов, като посочи, че е "изключително некрасиво в един такъв момент да се използва език на омразата". "Ако се регистрираме, ще го чуем, ако не се - няма да го чуем. Това е по-важно от всичко в момента!", посочи Михайлов.

Колегата му Явор Божанков пък попита как управляващите очакват опозицията да им осигурява кворума и как мотивират искането си с обществената полза в коронакриза да се вземат решения, когато "в разгара на най-голямата криза в дневния ви ред има лобистки закон за застрояването по морето". Божанков визира предложенията на "Обединени патриоти" за по-лесно застрояване, в т.ч. на брега на морето.

- Ами вкарайте текст и вие, колеги, вкарайте текст - бе единственият коментар на Караянчева.

Коментари

Червената зараза

срама няма!
Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

дупедатите

ги държат като писани яйца по болниците, а останалите ги разнасят с линейки от болница до болница, някой така и не дочакват лечението или е вече късно за него.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.