Март 2034 г. В средата на Южнокитайско море американски миноносец улавя призивите на анонимен съд, погълнат от пламъци и се завтича на помощ. Пекин обаче му е заложил капан. Преследван от китайска ударна група със самолетоносач, неговата оръжейна система е неутрализирана отдалече и корабът на американските ВМС е потопен от порой от торпеда и ракети.

В същото време американски пилот губи контрол над своя изтребител F-35 над Ормузкия проток и е принуден да кацне в Иран. В Балтийско море руските ледоразбивачи прекъсват кабелите, захранващи интернет мрежата на източния бряг на САЩ, отрязвайки Вашингтон и Ню Йорк от останалата част на планетата.

Третата световна война току-що започна.

В рамките на часове САЩ претърпяват военно бедствие, изненадани от координираните кибератаки на техните китайски, руски и ирански врагове, обединени в китайските „Нови пътища на коприната“. Адската спирала завършва с ядрена престрелка срещу пристанищните градове Ханжоу и Сан Диего, които са изтрити от лицето на земята. Резултатът: милиони жертви, без победител.

Този апокалиптичен сценарий е фонът на наскоро излязла прогностична книга, озаглавена „2034: Роман за следващата световна война“ (Penguin Press), подписана от двама известни бивши американски военни - адмирал Джеймс Ставридис, (66 г.), бивш върховен командващ на съюзните сили на НАТО в Европа, и Елиът Акерман, (40 г.), ветеран от специалните части в Ирак и Афганистан.

Тяхната смразяващо реалистична книга, цитирана днес от френското списание „Експрес“, не забавлява никого във Вашингтон поради нарастващото напрежение с Пекин. Рискът от инцидент продължава да се увеличава край архипелага Спратли - спорните островчета в Южнокитайско море, които Пекин милитаризира - и в Тайванския проток.

Изслушан на 9 март в Сената, адмирал Филип С. Дейвидсън заяви, че е „притеснен от ускоряването на амбицията на Китай да измести Съединените щати“ като световен лидер до 2050 г. Наблюдавайки експанзията на пекинските военни в региона, нейната „агресивност“ и баланса на силите, който става „неблагоприятен“ за Вашингтон, командващият американските сили в Индо-Тихоокеанския регион изчислява, че Китай може да нахлуе в Тайван „в рамките на идните шест години“.

Капанът на Тукидид

Преди ден генерал Сю Цзилян - номер 2 в китайските въоръжени сили, призова за „ускоряване на укрепването на китайските способности“, за да се подготви страната за война срещу САЩ. Той се позова на „капана на Тукидид“ - теория, популяризирана от политолога Греъм Алисън, която предрича неизбежна война, когато възникваща сила оспорва надмощието на лидера.

Всъщност Пекин, който сега разполага с по-голям флот от този на Съединените щати и играе при равни условия или почти равни в определени военни области, използва колосални средства за модернизиране на армията си. Съвсем наскоро китайското ръководство обяви увеличение от 6,8% на отбранителния бюджет на страната за 2021 г. (208 млрд. долара, срещу 740 млрд. за САЩ). 

Ако това се случи, „не мислете, че следващата война ще изглежда като предишната. Пентагонът е наясно, че ще претърпим огромни загуби, но изглежда никой не си представя, че един от двата лагера може да прибегне до ядрено оръжие“, тревожи се Джеймс Ставридис, който се „страхува, че САЩ и Китай вървят към война, без да го осъзнават - както европейските сили през 1914 г.“