Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Китай си е поставил за цел икономически растеж от поне 6 процента за тази година, обяви днес премиерът Ли Къцян, въпреки несигурността, свързана с пандемията от коронавируса, която продължава да дестабилизира световната икономика, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Тази година Китай ще продължи да се сблъсква с множество рискове и предизвикателства по отношение на развитието, заяви премиерът в реч при откриването на годишната сесия на парламента.

Икономическите основи, които ще подпомогнат дългосрочния растеж обаче, остават непроменени, увери той участващите в сесията около 3000 депутати, повечето от които бяха със сини предпазни маски.

Международният валутен фонд на свой ред прогнозира растеж от 8,1 процента за втората по големина икономика в света.

Китай беше първата страна, засегната от коронавируса, който парализира икономиката му. След безпрецедентни карантинни мерки, замразили икономическите дейности, през първото тримесечие на 2020 г. беше отчетено историческо свиване на растежа (-6,8 процента).

Постепенното подобряване на здравната обстановка от пролетта нататък обаче даде възможност брутният вътрешен продукт на страната отново да се увеличи. В крайна сметка Китай регистрира положителен растеж за миналата година (2,3 процента), за разлика от повечето страни, но това беше най-слабият му резултат от 1976 г. досега.

За да подпомогне затруднената си икономика в разгара на пандемията, Китай увеличи дефицита си до 3,6 на сто от БВП.

Премиерът Ли Къцян каза днес, че този процент ще бъде сведен до 3,2 на сто.

Китай не разполага с бюджетен излишък от 2007 г., припомня АФП.

Тази година Пекин си е поставил за цел да създаде около 11 милиона работни места - повече, отколкото през миналата година (9 милиона), но приблизително колкото през 2019 г., преди пандемията.

Китай очаква също безработицата да панде до 5,5 процента, след 5,6 процента миналата година и абсолютния рекорд от 6,2 процента през февруари миналата година, когато беше пикът на епидемията.

Посочените цифри обаче не показват пълната картина на икономическата конюнктура. В Китай равнището на безработицата се изчислява, като се вземат предвид само работещите в градските зони и в сметката не влизат близо 300 милиона мигриращи работници от селските райони, много от които са изгубили работата си заради кризата.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.