В предпоследния самолет, кацнал в България от Занзибар, са установени четирима българи, положителни за коронавирус. Те са изследвани с бързи антигенни тестове. Това съобщи пред бТВ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Предстои на тези пациенти да им бъдат направени РСR тестове.

Ако излязат положителни, пробите ще бъдат секвенирани, за да се установи дали те са носители на нигерийския, или южноафриканския вариант на вируса.

Припомняме, че от петък срещу събота миналата седмица всички, завръщащи се от Африка в България, подлежат на задължителна 10-дневна карантина и задължителен PCR тест, когато този срок изтече.

Доц. Кунчев уточни днес, че задължителната 10-дневна карантина е именно заради тези по-заразни и опасни варианти на COVID-19.

„Идеята е да имаме 100% сигурност, че тези хора не са носители. Това може да стане на 3-4-ти ден, но е по-сигурно да стане след 6-7-и ден“, категоричен е Кунчев по темата защо трябва да се чакат 10 дни за тестване, въпреки че вирусът обикновено се развива по-бързо, ако човек е носител и се разболее.

Според доц. Ива Христова от Центъра за заразни и паразитни болести нигерийският вариант е най-сериозният до момента. Той споделя мутации с вече познати варианти на вируса, но има данни, че протичането на болестта при него е по-тежко и засяга по-младата възрастова група.

Пробите на четиримата заразени от Танзания ще бъдат изследвани в Центъра за заразни и паразитни болести.